Verdenskunstner stiller ut i Nyksund

Førstkommene lørag åpner separatutstillingen "Women of my World" i Nyksund, med billedkunstner Britt Boutros Ghali.

Britt Boutros Ghali og Marie Elisabeth Mjaaland i førstnevntes atelier på Sortland.   Foto: Svein Erik Tøien

Øksnes

Boutros Ghali, som er født i 1937, er oppvokst på Sortland og studerte senere maleri og skulptur på slutten av 1950-tallet og ble tidlig påvirket av abstrakt ekspresjonisme.

Kunstneren debuterte i Paris i 1965 og har siden stilt ut internasjonalt. Kunsten hennes finnes i offentlige og private samlinger over hele verden, står det å lese i en pressemelding.

Les også: Stiller ut for første gang på Sortland

Uttrykksfulle damer

For noen år siden begynte hun å male såkalte uttrykksfulle damer, ofte med tydelige trekk fra Egypts fargerike og eksotiske miljø, og som i stor grad formidler ro, harmoni og indre styrke.

- Dette er bilder som skaper seg selv, sier Boutros Ghali i pressemeldingen.

Der forteller hun videre at malingen bidrar til at hun går bort fra sitt ego og i stedet kommer i kontakt med en god energi som ønsker å bli manifestert gjennom henne.

Les også: Åpnet New York-utstilling fra Sortland

Bor i Egypt

De siste 40 årene har Boutros Ghali bodd i Kairo i Egypt, hvor hun har sitt atelier på en båt på Nilen. Når hun er i Norge, arbeider hun på Sortland, hvor hun også har et atelier.

Vesterålskvinnen har blitt hedret for sitt bidrag til kunsten ved flere anledninger. I 1994 ble hun, som den første kunstneren etter Edvard Munch, tildelt St. Olavs Orden for sitt fremme av Norge i utlandet gjennom kunsten.

Utstillingen i Nyksund, som forøvrig er Nyksund ART Gallerys bidrag til Nyksund Fortellerfestival, vil være tilgjengelig for publikum enkelte helger utover høsten.