Det kommer fram etter en ringerunde til sentrale Øksnes-politikere. I dag ble det kjent at fylkesråden for samferdsel vil legge ned anløpet på Smines.

– Det som slår meg i denne saken, er at fylkeskommunen ikke for lenge siden finansiert asfaltering av veien til Smines, sier Jørn Martinussen i Øksnes Tverrpolitiske Liste (ØTL).

– Paradoks

Det synes han er et stort paradoks. Den nye veien, som åpnet høsten 2012, kostet 55 millioner kroner og ble dyr. Den gjorde det lettere for hyttefolket å kjøre til Smines for å ta hurtigbåten til øyene i området. Mest brukt er Skogsøya.

John Danielsen i Senterpartiet sier at forslaget kommer som «julekvelden på kjerringa» for han.

– Jeg er veldig skrepisk. Og spør du meg nå, sier jeg nei, sier Danielsen.

Hun understreker at det trengs mer informasjon. Næringslivet i hele Vesterålen, fastboende, dag- og ukependlere og andre må uttale seg, mener Danielsen.

Han peker på at Smines er viktig for Skogsøya på grunn av den korte avstanden.

Handler om å spare

Ordfører Karianne Bråthen, Ap, sier at samferdselsrådens forslag er fremmet etter at et enstemmig fylkesting har bestemt hvilke kriterier rutetransporten skal kuttes etter. Hun sier at hun vet at det er gjort en grundig jobb, men til syvende og sist handler det om å spare penger.

– Vi kan gjerne kjempe, men hvor realistisk er det å vinne kampen? Spør hun før hun legger til:

Hvis noen mener anløpsstedet er alfa og omega, må vi gjøre en innsats for å få Smines tilbake som anløpssted, sier Bråthen.

Balansert fra Smines

Rolf Jacobsen er eneste fastboende på Smines. Han har et balansert syn på saken. Jacobsen sier til VOL at Smines er desidert viktigst for dem som skal til og fra Skogsøya.

– Når det er sagt: Det er ikke en båt som er passasjermessig utnyttet annet enn om sommeren. Jeg skjønner at båtruten er en stor utgift for dem som skal betale for ruten, sier Jacobsen.

Han mener det er samfunnsmessig nyttig å ha båtruten, men spør om det den er lønnsom.

– Generelt synes jeg det er trasig å se at utkantene mister buss- og båtruter, men det er en del av samtida at folk er veldig selvhjulpet med egne biler. Det er grunnen til at båt- og bussruter legges ned. Smines har også mistet bussen, men på grunn av bilene kjørte den stort sett tom. Det er også en del av sannheten, sier han.

Videre kamp

Tove Mette Bjørkmo, nå ordfører i Sortland, var samferdselsråd i Nordland da Smines-veien ble bygget. Hun var også samferdselsråd da Øksnes Vestbygd fikk ny hurtigbåt.

Hun sier til VOL at dersom øksnesværingene vil kjempe for anløpsstedet, må dette skje via lobbyarbeid og kommunestyret i Øksnes. Da hun åpnet Smines-veien i 2012 sa hun blant annet:

– Denne åpningen viser at det nytter å kjempe.