I september skrev VOL om de to østlendingene Stephan Jensen (30) og Jørund Holterud Aarsnes (31), som med sitt nystifta selskap Umulige Hoteller AS, hadde sett seg ut Vesterålen og Øksnes i arbeidet med et spennende prosjekt.

Inspirert av Juvet hotell i Valldal, ønsker de å lage små landskapshoteller som kombinerer spektakulær natur og arkitektur. De to, som har base i London, har vært i kontakt med flere kommuner i Nord-Norge, og rettet i høst en henvendelse til Øksnes kommune om interessen for et slikt prosjekt.

Sett på tomter

Nå har selskapet søkt om midler fra Øksnes kommune til å gå videre med prosjektet. Av søknaden går det frem at de i oktober var på befaring i kommunen, hadde møter med ansatte i teknisk etat og Vesterålen reiseliv, og har hatt god dialog med ordfører. De har også sett på mulige tomter i Nyksund og på Stø. Det har tydeligvis gitt mersmak.

I søknaden skriver de at de har vurdert Bodø, Lofoten, Lyngen, Steigen og Tromsø, men at de anser Vesterålen som den regionen med det største ubenyttede potensialet.

– Umulige har gjennomført en forstudiefase med tanke på økonomi, risiko og markedsgrunnlag, skriver de og melder at resultatene har vært positive.

Anerkjent arkitekt

Prosjektet skal ifølge søknaden tegnes av det prisbelønte arkitektkontoret Jensen & Skodvin, nærmere bestemt eier Jan Olav Jensen, som også er far til den ene av hotellgründerne. Jensen står bak arkitektur som har vakt internasjonal oppsikt.

Konseptet er små enheter som skal gli inn i naturen. Alle rommene skal ligge hver for seg i terrenget, tilpasset nøyaktig det stedet de står på, slik at det gjøres minimale inngrep i naturen.

– Innledningsvis ser vi for oss et pilotprosjekt med fire rom og matservering i samarbeid med en annen lokal aktør. Gitt at dette går bra ser vi for oss å utvide med ytterligere 8-16 frittstående soverom, et fellesrom med bar og restaurant, og en badstubygning med teknisk rom. Planen er at alle rommene ligger diskret i terrenget, hvert av dem unike, bygget på stedet (ikke prefabrikkerte), og konstruert på en slik måte at det ikke er nødvendig å gjøre inngrep i naturen for å bygge dem, skriver de i søknaden.

Lokalmat

De ser for seg fire-fem lokale arbeidsplasser direkte tilknyttet hotellet.

– Ut over det, ønsker vi å i størst mulig grad å dra nytte av og styrke de lokale tilbudene som allerede finnes i Øksnes og Vesterålen, slik at vi, indirekte, kan bidra til flere arbeidsplasser hos andre aktører. Dette gjelder spesielt aktivitetstilbud, naturopplevelser, transport og råvarer til matservering. I det siste tilfellet ønsker vi ideelt at en så stor andel som mulig av matvarene våre er kjøpt helt lokalt i Vesterålen og, etter våre befaringer i regionen, har vi inntrykk av at dette er mulig gitt det lokale utvalget av naturlige råvarer av høy kvalitet – spesielt fra havet, skriver de.

Når det kommer til priser, skal de sikte seg inn på en gruppe turister som er villige til å betale litt mer.

– Vi tror dette kan være et positivt bidrag til Øksnes, både ved å vise for andre aktører at det er mulig med slik turisme i Øksnes, og ved å bidra til å styrke Vesterålens omdømme som reisemål uten at en får alle de negative bivirkningene som masseturismen medfører, da Umulige vil fokusere på de turistene som bidrar mest til verdiskapning i kommunen og regionen som helhet, skriver selskapet.

De to gründerne har søkt om 50.000 kroner i støtte fra kommunens næringsfond til forprosjektering, som blant annet vil innebære tomtevalg i samspill med arkitekt Jan Olav Jensen. Denne fasen av prosjektet vil de ferdigstille innen første halvår 2018.

– Vi i Umulige Hoteller er begeistret for muligheten til å utvikle et landskapshotell i Øksnes. Vi tror prosjektet vil være noe som kan sette Vesterålen enda mer på kartet internasjonalt. Erfarigsmessig kan prosjeketer som skaper høy interansjonal oppmerksomhet fungere som fyrtårn for regionen som helhet, og lage store postive ringvirkninger, avslutter de.

Positiv ordfører

Ordfører Karianne Bråthen har vært i kontakt med gründerne, og er veldig positiv til planene.

– Vi ser at arkitektur og spektakulære bygg tiltrekker seg turister, gjerne med en litt høyere betalingsvilje. Jeg tror vi i større grad må tenke bærekraftig reiseliv, og på hvem vi vil skal besøke oss. Kanskje er det ikke i hovedsak busslast med turister og masseturisme vi bør satse på. Om de velger Øksnes, og lykkes med prosjektet, vil det være veldig positivt for oss, sier Bråthen.