Vinterturisme er et stort tema i Andøy, og en av opplevelsene som frontes er hvalsafari. Samtidig har det de seneste årene vært et tema at det blir mindre hval, skrev Vol nylig.

Geir Maan i Hvalsafari AS på Andenes fortalte nylig at de for tiden møter på spermkval, men at det er ukjente individer som er her nå. Det er svært få finnkvaler, knølkvaler og spekkhoggere å se utfor Andøy og omegn for tiden.

– Det er urovekkende lite kval på sensommeren også. Skal vi ha denne næringen må det tas på alvor. Vi har nå sett at det i Troms er lite kval, og jeg tror at det eventyret er over, sier Maan.

Cowboy-tendenser

Bjørn Brønbo i Arctic Whale Tours deler på lang vei Maans oppfatning om at dersom næringa skal overleve, må situasjonen tas på alvor.

– Jeg savner en forskrift i dyrevernloven, som også er gjeldende for sjøpattedyr, som regulerer drift av hvalsafari. Fiskeridirektoratet bør også føre tilsyn mot de ulike aktørene på havet, for noe slikt har vi ikke i dag, fastslår Brøndbo.

Han mener at det mange aktører innen hvalsafari bedriver kan oppfattes som regelrett cowboy-færer.

– Det er mange useriøse aktører. Dersom ikke disse skjerper seg så frykter også jeg for hele næringas framtid, utdyper han uten å peke på noen konkrete aktører.

Bra i Troms

Arctic Whale Tours driver fra Stø i Øksnes under sommersesongen fra juni til og med august, samt hvinterturisme med hvalsafari fra Troms i månedene november, desember og januar. Brøndbo mener selskapet har en bra vintersesong bak seg, og sier de har gjort mange observasjoner av flere ulike typer hval.

– Men vi ser at vi i år måtte helt nord mot Kvænangen for å finne dyrene, noe vi ikke har vært vant med tidligere om årene. Dette skyldes nok enkelt og greit at silda har trekt nordover, og hvalene følger da naturlig etter, mener Brøndbo.

Se mot New Zealand

Brøndbo forteller videre om et besøk til New Zealand nylig. Der har myndighetene et klart lovverk som regulerer hvalsafari-aktører.

– Uten et gyldig regelverk på plass har man heller ingen sanksjoner, presiserer han, og håper at norske myndigheter får på plass et regelverk som omfatter også hvalsafari.