Hun har allerde en imponerende merittliste, med seier to år på rad i konkurransen Sandefjord Open.

Nå gjøres de siste justeringene før hun skal konkurrere igjen i Oslo Grand Prix. Hun stilte i samme konkurranse i fjor, og hevdet seg i toppen med en 3. og 4. plass.

– Det var så utrolig mange flotte jenter på Sandefjord Open, så jeg var veldig overrasket over å gå helt til topps, smiler Amelie Henriksen, som opprinnelig  er fra Sørøya i Finnmark, men har bodd i Vesterålen i elleve år.

X-formen er idealet

Hun trener fem dager i uka på Myre, og stiller i konkurransen for teamet Kaliber FFK. Det var i 2015 interessen for trening tok av, og siden da har hun vært ofte å se på Havna treningssenter.

– Teamet jeg stiller for heter Kaliber FFK men Strongbody er coachingfirmaet som setter opp kostholds-og treningsplanene, der Line Celius er min coach, sier hun.

– Som regel byttes treningsprogrammet etter åtte uker, og det er bra for da er jeg lei, smiler hun.

I treninga varierer hun mellom å trene med lettere vekter med mange repetisjoner for å bygge muskler, til å løfte skikkelig tungt. Og hovedfokuset har vært på å bygge skuldre og rygg bredere, samtidig som det er viktig at kroppen har en muskelsetning som gjør at den er symmetrisk.

– Symmetri er viktig og idealet er en x-formet kropp, med smal midje og bredere skuldre og hofter. Derfor gjelder det å bygge skuldre og rygg for harde livet, fordi når man er bred der, blir midjen smalere. Særlig viktig er det når man ikke er født med verdens smaleste midje i utgangspunktet, ler hun.

Deltakerne i bikinifitness bedømmes ut fra en helhetlig vurdering, der også hud og hår inngår. Og selve poseringen er viktig, for å få vist frem de muskuløse kroppene på best mulig måte.

– Så nervøs at jeg skalv

Bikinifitness må ikke forveksles med bodybuilding. Mens sistnevnte disiplin handler om å bygge muskler, dreier bikinifitness seg mest om en velbalansert kropp samt utseende der poseringer også spiller en viktig rolle.

– Under Sandefjord Open var jeg  kjempenervøs, jeg skalv skikkelig følte jeg både før jeg gikk på scenen og under poseringa. Heldigvis vistes det ikke da jeg poserte, så jeg klarte å være rolig selv om jeg var nervøs. Det så jeg sammen med treneren da vi kikket gjennom filmingen som var gjort under konkurransen, sier Henriksen.

Om å konkurrere i Oslo lørdag, sier hun dette:

– Kjempeskummelt! Samtidig så gleder jeg meg. Denne siste uka inn mot konkurransen er det vi kaller «peak week»  og det er nå de aller siste justeringene gjøres. I løpet av uka trener jeg gjennom hele kroppen, før det fredag er avslapning og å ligge med beina høyt for å ikke samle vann i kroppen, sier hun.

Små triks

Nå som hun er i konurranseform er hun på sitt aller tynneste.

– Jeg fikk beskjed da jeg var i Sandefjord at jeg var på grensa til å være for tynn, og at jeg måtte fokusere på å ikke gå mer ned, men heller holde formen, sier Henriksen.

Dermed gjør hun lite cardiotrening, mens andre i løpet av peak week som har fett å forbrenne vil da ha fokus på denne typen trening. En rekke små triks gjøres også like i forkant av konkurransen.

–Jeg skal spise riskaker med peanøttsmør og halve dagsrasjonen med salt oppå der, tre gram salt. Så det blir nok en salt opplevelse, ler hun og forteller at dette gjøres for å få mer «pump» i musklene under konkurransen.

Amelie Henriksen trener fem ganger i uka. Foto: Tone M. Sørensen

– Det er alle mulige sånne små triks og juks som gjøres. «Peak week» er ganske spennende også ,fordi i løpet av den uka kan kroppen endre seg mye. Og det er artig å se når man begynner å komme i form, sier hun.

Må sterk psyke til

Det er forventet at konkurransen i bikinifitness under Oslo Grand Prix er knallhard. Også for psyken er idretten ganske tøff. Utøverne har trent, svettet og gjort forsakelser i lang tid, før de poserer foran dommere som skal bedømme dem etter utseende.

– Javisst, man må ha ganske sterk psyke. Der er en del jenter som sliter etter konkurranse og det er noe man må være oppmerksom på at tida etter konkurranse faktisk kan være enda tøffere enn tida før, sier hun.

Henriksen sier hun har et godt team i ryggen, der man har søkelys på å følge opp også i etterkant av konkurranse og der hun også blir fulgt opp med en kostholdsplan slik at vektøkningen i ettertid blir optimal.

Amelie har fokus på å bygge muskulatur i rygg og skuldre. Foto: Tone M. Sørensen

– Det å trene fem ganger i uka høres mye ut, men det blir veldig fort en vane. Selv på de dagene der jeg er sliten og umotivert så er det slik at jeg begynner å trippe når klokka nærmer seg seks på ettermiddagene. Og når du drar på trening og det blir ei bra økt, så får man en veldig god følelse etterpå, sier hun.

70 prosent er kosthold

Treningen er bare en del, kostholdet utgjør 70 prosent.

– Der er mange som er veldig flinke til å trene, men skal du klare å gjøre forandringer med kroppen så må kostholdet endres. Flere har sagt til meg at jeg er for tynn og at jeg må begynne å spise, men de som har vært på vakt sammen med meg kan skrive under på at jeg spiser både ofte og mye, sier hun.

-Det var en av de som sa det, skal du ete nå igjen, ler hun, som akkurat nå har cottage cheese og proteinpulver som favorittretter.

– Å få i seg nok protein er viktig, men jeg jer utrolig glad i det og kunne gjerne basert meg kun på det, sier hun.

Første gang hun smakte cottage cheese, var det så vidt hun klarte å svelge ned munnfullen, men nå bare elsker hun ferskosten.

God støttespiller: – Robin Johannessen er alltid der og hjelper meg når det blir tungt, sier Amelie. Foto: Tone M. Sørensen

– Det skal medgis at nå gleder jeg meg til  å begynne å spise igjen etter konkurransen. Akkurat nå er jeg ganske på underskudd energimessig, selv om det føles godt å være i bra form, sier hun.

Hektisk hverdag

Henriksen har en liten velklingende rest av finnmarksdialekten. Hun ble igjen på Myre da mora flyttet tilbake til Finnmark, på grunn av kjæresten og arbeider til daglig som ambulansepersonell.

I tillegg til at hun tar opp fag på videregående i et påbygningsår for å få generell studiekompetanse.

–Jeg skal søke meg inn på sykepleien, og da må man ha generell studiekompetanse. Det er litt hektisk, fordi jeg akkurat nå gjør alt på en gang, både jobb, skole og trening, sier hun.

I forkant av Sandefjord Open var det ekstremt hektisk, og rett fra skolen og til hvalfangerbygda for å konkurrere. Nå har hun hatt litt mer tid til avslapning med en god påskeferie, men også denne gangen blir det rett fra skolebenken til konkurransen i Oslo.

– Jeg både gleder meg og er spent Det er utrolig masse flotte jenter som er med, så det er klart man blir litt nervøs, smiler hun.