Det er hjørnesteinsbedriften i bygda, og produksjonen går for fullt igjen. Logistikksjef Atle Berntsen har sammen med de øvrige 30-35 ansatte i den nyoppstarta bedriften på en særdeles travel dag.

– Vi er utrolig glade for å komme i gang. Det er mange som har sett fram til denne dagen, sier Berntsen.

– Da Cermaq besluttet å legge ned sa Lise til meg: Du Atle vi skal lenke oss fast! Og her er vi, humrer han.

– Helt fantastisk

Etter at de nye eierne kom på banen før påske, har det vært hektisk aktivitet for å klargjøre for oppstart og produksjon.

– Det er helt fantastisk. Halvannen uke etter oppkjøpet er vi i gang igjen. Det har gått i hundre, det har vært jobbet på spreng fra alle parter. Det er klart, det har vært knapt med tid, men vi er i gang, sier produksjonssjef Lise Mortensen.

Både hun og Atle Berntsen arbeidet tidligere for Cermaq, og nå er flere fra den gamle arbeidsstokken tilbake i bedriften, sammen med noen nyansatte.

Første produksjonsdag for Viking Øksnes, og det er full fart over linjene. Foto: Tone M. Sørensen

Litt barnesykdommer akkurat på oppstartdagen, har gjengen med ansatte taklet med glans.

– Litt utfordringer har det vært nå som vi starter opp igjen, men de ansatte har jobbet seg gjennom det, fra kompressor til pallerobot, de har jobbet seg gjennom det. Vi har dyktige folk, sier Lise Mortensen.

Kakefest med eierne

Blant de mellom 30 og 35 som er ansatt i bedriften i Alsvåg, er det mange tidligere Cermaq-ansatte. Tirsdag var hele arbeidsstokken samlet sammen med de nye eierne, til kakefest for å feire oppstarten.

– Å ønske alle velkommen tilbake hit, er godt, flere av de som sluttet i januar er nå med oss, og det er veldig koselig. Det er rett og slett utrolig artig at bedriften nå er oppe og går igjen, sier hun.

– Folk er så glade for å være i gang igjen i dag, at der har vært litt utfordringer det legger ingen demper på humøret, sier hun.

80-85 tonn laks

Og på den første produksjonsdagen skal mellom 80 og 85 tonn laks slaktes i Alsvåg. Det er altså full fart igjen fra første dag.

– Ja, her peiser vi på!, ler Mortensen, og tilføyer at det kan hende markedsavdelinga vil justere på volumet, alt etter logistikk og salg.

Ansatte som jubler over å være i drift igjen i Alsvåg. Arvid Pedersen og Stian Øfeldt er strålende fornøyde. Foto: Tone M. Sørensen

– Det var dette vi hadde håpet på, helt til «the bitter end», at det skulle bli drift igjen. Når vi stengte ned gjorde vi ikke vedlikehold med tanke på videre drift. Vi sendte også i fra oss en del forskjellige ting, men vi har fått det meste på plass igjen nå, sier hun.

Etter at Cermaq besluttet å legge ned i Alsvåg, viste de ansatte ei imponerende holdning, og fortsatte helt til det siste med å sette stadig nye slakterekorder.

– Siden vi var så gode, synes vi det ville være merkelig om ingen så potensialet til å ta over og utvikle ting videre, og at det er det de nye eierne nå gjør, er vi utrolig glade for. Det er absolutt ei spesiell stemning her i dag, smiler hun.

Helårige arbeidsplasser

Lakseslakteriet i Alsvåg skal etter hvert også slakte torsk.

– Nå har vi avtale med Cermaq om slakting til midten av juni, og vi jobber med å få avtaler med andre oppdrettere for å sikre videre drift. Og etter hvert skal vi også i gang med slakting av torsk, det blir veldig spennende, sier Lise Mortensen.

– På sikt er målet å sikre helårig drift for de ansatte, sier hun.

Tommel opp fra Alexandru. Foto: Tone M. Sørensen

Den siste halvannen uken før oppstartdagen har det vært gått i hundre.

– Fra de nye eierne kom på banen før påske, til oppstarten ble satt til 2. mai har det vært knapt med tid med å ting på stell. Det ble til slutt 1,5 uke å gjøre det på, men vi har klart det. Og all ære til alle som har stått på her.

Ufattelig stor positivitet

På den første produksjonsdagen var eierne Stein Inge Larsen og Erling Osnes til stede i Alsvåg.

– Veldig spennende, vi synes dette er kjempeflott, det er liv igjen i bygda. Etter at Cermaq besluttet å legge ned, har de ansatte kjørt et løp som i stor grad har ført til at vi har tro på dette, og satser, sier Larsen.

– Vi er blitt møtt en ufattelig stor positivitet, og ser et potensial for videre utvikling som gjør at vi satser. Det er flinke folk her, og det er avgjørende å ha folket med seg i det som er en forholdsvis stor bedrift i ei lita bygd, sier han.

Med Viking Øksnes har hjørnesteinsbedriften i Alsvåg gjenoppstått, og nå er det full fart i produksjonen. Foto: Tone M. Sørensen

Planen videre er å være et selvstendig lakseslakteri og slakte laks for flere oppdrettere.

– Vi har allerede vært i kontakt med flere oppdrettere, og er møtt med positivitet. Siden vi driver med eksport håper vi også etter hvert og få kjøpe fisk fra oppdrettere. Selv om markedet er vanskelig akkurat nå på grunn av de høye prisene, er det en ting som er sikkert og det er at verden vil ha fisk, sier han.

Sterk på USA-markedet

Fisken som slaktes i Alsvåg går til markeder i USA og Asia. Blant de fem i investorgruppen, er det flere solid erfaring innen sjømat og akvakultur.

– Platina Seafood som er en av eierne i gruppen er sterk både når det gjelder USA-markedet og innland, sier Larsen.

Og med lakseslaktingen i bunn, i tillegg til torsk fra virksomheten til Andre Reinholdtsen med Myre havfarm, og slakting for andre mindre oppdrettere har de tro på at bedriften både vil utvikle seg, og vokse.

– Vi ser et stort potensial, og er glade for at vi har klart å videreføre bedriften, sier Larsen.

– Vi går bare rundt og smiler

– Det er klart, en hjørnesteinsbedrift som dette betyr mye for bygda, og gir ringvirkninger. Det er utrolig kjekke folk her, sier Larsen.

Kvalitetsansvarlig Grethe Bjørgan er tidligere Cermaq-ansatt. -Vi hadde hpåpet i det lengste, og nå er vi utrolig glade! Foto: Tone M. Sørensen

Og mens alle fra nærbutikken til resten av bygda jubler over oppstarten, er det også bare glede å spore i produksjonen.

– Endelig har vi laks i fabrikken igjen, sier Stian Øfeldt. Han hadde egentlig fått jobb i nyfabrikken Primex på Myre, men er nå tilbake som bas for lakseslakteriet.

Også Arvid Pedersen, som bor like over vågen, er glad for å være tilbake.

– I mars var jeg ferdig hos Cermaq, og nå er jeg ansatt her, det er helt utrolig. Å se igjen tidligere kollegaer, det er klart det er flott. Alle de ansatte er så glade for å være i gang igjen, alle går bare rundt og smiler i dag!