I boka blir stedets eldre historie kort og konsist omtalt, mens gulltida, vintersildfiskeriene i 1860 og 1870-årene i ytre Vesterålen er utførlig beskrevet. Boka som er ført i pennen av Atle Valland følger også mange av slektene som bodde i Nyksund. Blant disse er også de som flyttet hit fra andre steder i Norge for å skaffe seg et levebrød.

Boka er også en innføring i hvordan fiskeriet og innføringen av andre båttyper skapte en sentralisering i bosetningsmønsteret. Nyksundhavna og havnevesenets store innsats for befolkningen, og husene og fiskebrukene som forsvant i storbrannen i 1943 er også med.

Har tatt tid

– Det tok tid å få denne boka ferdig. Mange har lurt på hvorfor jeg har baksiden av Nyksundøya på omslaget til boka. Som regel ser vi forsiden av ting, men baksiden er ikke så ille de heller, sier Valland.

I With & Wallanbrygga har han også ei spesiell fotoutstilling, med portretter fra krigens dager av Nyksunds befolkning.

– Utstillingen har vært veldig godt besøkt. Jeg holder på sammen med museet og arbeider for å få fram historien til folkene på de bildene. Dette strekker seg ikke bare over Nyksund, jeg er akkurat ferdig med sydvestre del av vestbygda i Øksnes, bygdeboka vår er delt i fire. Gjennom bok fire er alle bildene av folkene identifisert sier Valland, som synes det har vært et artig detektivarbeid.

Fotoutstillingen i With & Wallanbrygga har vært godt besøkt. Foto: Tone M. Sørensen

– Men før dette går videre må vi ha et folkemøte i sommer og snakke med de folkene som er etterkommere til de som er identifisert, at ikke de føler seg uthengt. Men jeg håper folk synes dette er artig, at lokalhistorien kommer fram, sier han.

Grundig research

Også arbeidet med den tredje boka i rekken om Nyksund, har vært et tidkrevende detektivarbeid. Her er gjort et grundig research-arbeid.

– For om lag ti år siden satte jeg meg ned og leste panteregisteret for Lofoten og Vesterålen, og plukket ut alt som har med området her å gjøre. Uten panteregisteret og virkeligheten kommer du ingen vei, sier Valland om hvordan starten på arbeidet med boka var.

I 2014 kom den første boka, den tynneste så langt.

– Jeg lagde den for å lage ei foreløpig bok mens jeg jobbet med den større. Også har jeg brukt kvelder og netter til å skrive og skrive og viste over og forandre. Det tar tid å lage ei bok, sier Valland.

Han retter en takk til Inger Antonsen, Trond K. Johansen og Gunnar Jarl Klo som har stått for korrekturlesningen.

– Gunnar Jarl Klo har sett over dette med fiskebrukene og sett at jeg ikke har forgått meg der, han har greie på den slags, sier Valland, som gir ut boka på Delp forlag. Og en gang skal det komme ei bok nummer fire også, om lokalhistorien, for det ble for mye materiale til bare ei bok.

Eventyrlige Olaus

– Den neste boka er tenkt å omhandle mer om noen av personene og historiene. De var flinke til å fortelle historier her ute, spesielt Olaus Nikolaisen som var bror til Nordahl With i Nyksund. Han skrev en god del bøker om sagn og eventyr i Nordland, og dette var noe jeg selv vokste opp med, sier Atle Valland.

Han vil skrive en del om Olaus Nikolaisen, og han skal også løftes fram i fortellerfestivalen i Nyksund, den eventyrlige Olaus.

Nordahl With fra Nyksund. I sin neste bok skal forfatteren gå dypere inn på historien til noen av de som bodde på stedet. Foto: Tone M. Sørensen

– Også registeret i boka utgjør et kjempearbeid. For dette er noe du må se over og plukke ut, slik at du greier å finne fram i boka. Det er litt utrolig at en så liten plass, greier å bli ei så stor bok. Men det er en del å skrive om, og noen personer legger mer igjen etter seg enn andre. Om enkelte familier blir der lite, fordi der er vanskelig å finne noe, og da må man til slutt bare gi seg, sier han.

Atle, som er født og oppvokst i Nyksund er fascinert av stedete historie. En gang i tiden, for 125 år siden var fiskeværet det største i regionen.

Den nye boka er underveis til Norge, forleden var den i Hamburg og den er trykket opp i 500 eksemplarer.

– Den første boka jeg laget ble trykket opp i 1000 eksemplarer, og der har jeg solgt ut alt og måtte trykke opp på nytt, sier Valland, som finansierer trykkingen av egen lomme.

-Jeg er på en måte heldig for jeg har ei kinesisk venninne som er lærer på universitetet og hun har kontakt med trykkeriene, , slik at det ordner seg, sier han.

– Har vært givende

Valland forteller at det har vært et artig arbeid å dykke ned i lokalhistorien.

– Det har vært veldig givende å skrive dette her, det er et utrolig artig arbeid. Nå har jeg begynt å skrive på den neste boka, og håper at det løsner der, sier han, som har en del påbegynte bøker, der noen er halvferdige.

– Det kommer garantert mer bøker. Jeg har forsøkt med på fiksjon også, vi får se hvordan det går. Jeg har lyst til å skrive om hvordan det var å være sjømann da det virkelig var sjømenn i Norge. Men da må man ha et budskap, og noe som er bra, det holder ikke å komme med ei trøtt oppramsing, humrer han.

– Å skrive er veldig artig, å sitre med kildene og se ned i kildene og se hva som finnes der, sier Valland.