Da politiet stod for koordineringen av strandsøk med utgangspunkt fra Kråkberget lørdag, stilte hele 50 frivillig opp for å være med i letingen etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

– Glad for å kunne bidra

Blant de som deltok var det mye høyt utdannet personell, Jan Eirik Pedersen blant dem. Til daglig jobber han på ambulansen, men siden han har sans for friluftslivet, og hadde fri og var tenkt seg ut på tur uansett, bidrar han gjerne i søket.

Jan Erik Pedersen er til daglig ambulansepersonell, og glad for å kunne bidra. – Det er viktig at vi gjør alt vi kan nå, sier han. Foto: Tone M. Sørensen

Og han bedyrer at forholdene var fine, helt til det nærmet seg sent lørdag ettermiddag.

– Kun den siste tida var det hustrig og regn, da vi startet søket var det fine forhold. Litt freskt, men fine forhold mesteparten av tiden vi var i søk, sier Pedersen.

Totalt 70 personer deltok i strandsøket, som hadde utgangspunkt fra Kråkberget lørdag. Av disse var 20 fra hjelpekorps fra Røde kors.  I tillegg var det ti båter i sving.

Hjelpekorps fra Røde Kors i Hadsel, Lødingen, Sortland og Svolvær var med på strandsøk lørdag, som tok utgangspunkt fra Kråkberget. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg er veldig glad for at jeg kan være med og bidra i dette. Det er viktig at vi gjør det vi kan, det er tross alt en familie som sitter igjen i alt dette, sier Pedersen.

– For hver kvadratmeter som er gjennomsøkt, er viktig i arbeidet enten resultatet blir sånn eller slik, sier han.

Krevende søk

I lørdagens strandsøk var også seks ekvipasjer med redningshunder fra Norske redningshunder i aksjon. Nesen til de firbeinte, gjør de til en utrolig ressurs i arbeidet etter å finne en savnet. Hundene kan lukte gjennom både snømasser og vann.

En av de som beviste at han er god i det han gjør, er Diesel som imponerte sin hundefører Janne Dahl.

– Strandsøk er vanskelig, og krevende arbeid, Det virket som han skjønte at han skulle gå i fjæra, og etter hvert fikk jeg sendt han ut også for å søke gjennom det som var noen vanskelige områder, sier hun.

Diesel er en blandingshund, han har boarder collie, men mest autralian kelpie i seg. Og som navnet tilsier, er det mye «fuel» og trøkk i denne hunden.

– Ja, det hender at jeg synes han nesten går vel fort, ler Janne,

I vinter fikk Diesel og Janne Dahl, som til daglig trener i Norske redningshunder Vesterålen lag, B-godkjenning.

Det betyr at de har lagt to års trening bak seg, ett år til så er de kvalifisert til å rykke ut og bistå for å finne og redde mennesker både sommer og vinter. Det er en frivillig innsats som kan bety mye.

Fin innsats

-Vi har bare B-godkjenning, men har fått tillatelse fra høyeste hold på å være med på aksjonen i dag. Siden vi er blitt tillkalt i forbindelse med at der er satt det som er av ressurser ut i søk, sier Janne Dahl.

–  Selv om han ikke er ferdig utlært, synes jeg Diesel gjorde en fin jobb i dag. Han er utrolig ivrig og arbeidsvillig, sier Janne.

Vol skrev om redningshundene i forbindelse med påska. Norske redningshunder Vesterålen lag har fått midler i støtte fra flere, noe som trengs, da det anslås at det kreves om lag 150.000 kroner å utdanne en redningshund. Janne Dahl er glad for at lokallaget opplever å få støtte, og forteller at det er et tidkrevende arbeid som legges ned i det å utdanne og trene hunden.

– Jeg og Diesel har trent på vinter, det er en disiplin vi liker godt, men også der øver vi på det å finne folk på overflaten, sier hun.