– Motivasjonen for å være med i utvalget, er å arbeide med å finne ordninger og bærekraftige forvaltninger både nasjonalt og internasjonalt. Bærekraft er et nasjonalt gode, og det er vår plikt og vårt ansvar å ta vare på den, sier Vårin Lassesen til VOL.

Givende å påvirke

Myrekvinnen synes det er spennende å være med på å kunne påvirke fiskeri- og havnæringen.

– Det er givende å påvirke fordi det er en næring vi skal leve med i mange år. Derfor er det viktig å finne ordninger som gir større garanti for at det vi gjør er rett. Det gjelder for eksempel sikring av MSC (fiskeristandard som brukes til å vurdere om et fiskeri er godt forvaltet og bærekraftig) Formålet er å sørge for større forankring for at det blir bærekraftig, og at tallene som offentligheten får er korrekt, understreker Lassesen.

Variert kompetanse

Planen er at utvalget skal møtes en gang i måneden.

– Neste møte blir allerede 20.september. På mandagens møte la vi fremdriftsplan og skuet fremover. Det virker ellers til å være en god sammensatt gruppe, bestående av personer med svært variert kompetanse. Jeg håper at arbeidet vi gjør bunner i noe konkret og at det blir en bra prosess, slår Vårin Lassesen fast.

Skal skape økt trygghet

Kontrollutvalget skal blant annet se på hvordan ny teknologi kan gi økt trygghet for at norsk fisk på markedet er lovlig fisket og omsatt. Utvalget skal også se på hvordan myndighetene kan øke effekten av de samlede kontrollressursene og forbedre evnen til å avdekke og straffe de som bryter loven med viten og vilje.

– Som fiskeriminister er det to ting jeg er særlig opptatt av, det ene er lovlighet og det andre er kvalitet. Det verste som kan skje er at vi mister vår posisjon som en havnasjon som tar disse tingene på alvor, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.– Målet er å få en enklere og mer effektiv nasjonal kontroll, det er hele sjømatmatnæringen tjent med, legger Nesvik i pressemeldingen.

Ti eksperter

Kontrollutvalget består av 10 eksperter med relevant kunnskap fra næring, forvaltning og akademia. Utvalget ledes av direktør Magnar Pedersen i forskningsinstituttet Nofima, som har lang fartstid fra ulike roller i norsk fiskerinæring.

Utvalget består av følgende medlemmer:Direktør, Magnar Pedersen, TromsøPolitioverbetjent Henny Irene Bech, NittedalJuniorprofessor Florian Diekert, Heidelberg, TysklandForskningssjef, Hanne Digre, TrondheimSeniorforsker Kine Mari Karlsen, TromsøDaglig leder Vårin Marie Lassesen, MyreSkipper Per William Lie, FjellRåstoffsjef Ørjan Nergaard, BåtsfjordMatematiker og teknologiinvestor Silvija Seres, OsloSeniorrådgiver Hans Petter Tetmo, Tønsberg