DoggerBank i Nyksund

Anders Frantzen er for mange kjent fra Kompani 69. Nå har han flyttet til Øksnes og startet nytt prosjekt.

Musikeren Anders Frantzen er tidligere frontfigur i Kompani 69, og er nå klar for å etablere lydstudio i Nyksund med sitt nyeste prosjekt DoggerBank. 

Det er i den røde brygga ved ankomst Nyksund Anders skal bygge studioet. 

Øksnes

Året er 2009 og på hitlistene i Norge herjet Donkeyboy med landeplagen ”Ambitions”. Men for en litt ringere krets av musikkelskere var det et helt annet lydbilde som fenget mer. Kompani 69 med Anders Frantzen i spissen reiste land og strand rundt for å spille live, før det hele kulminerte med en nominasjon til Spellemannsprisen for beste musikkvideo. Her var det også publikums stemmer som var med på å avgjøre hele kåringen, og Kompani 69 ledet lenge an i konkurransen. Anders måtte likevel se seg slått på målstreken av Donkeyboy. Nå er altså Anders med sin samboer og lille datter på tur til å etablere seg i Nyksund, der oppbygging av et komplett lydstudio står først på agendaen. Musikken har han altså med andre ord ikke lagt på hylla.

Tiltrukket av Nyksund

– Jeg har gjennom hele oppveksten i Harstad besøkt Myre med jevne mellomrom, all den tid vi har slekt og venner her. Og helt siden jeg var liten gutt har jeg hatt en magisk tiltrekning mot Nyksund, og maste meg til å besøke stedet hver gang vi var på besøk. Etter at vi etablerte oss i Øksnes for en liten tid tilbake har jeg stadig vært på leit etter et egnet sted til å bygge mitt eget studio, og flere steder og bygninger har vært vurdert. At jeg nå har fått innpass i selveste Nyksund framstår nesten som en drøm for meg, og jeg kan nesten ikke vente med å komme skikkelig i gang med musikkproduksjon igjen. Det hele føles nesten for godt til å være sant, forteller Anders til Øksnesavisa i slutten av forrige uke, fra sin bopel på Strengelvåg, mens han ventet på at Nyksundveien skulle bli åpnet for ferdsel igjen etter rasene som har gått den siste tiden.

Klart med DoggerBank

Anders startet sin musikalske karriere tilbake i 1998, da med bandet Formel1 før Kompani 69 så dagens lys i år 2000. Bandet har en rekke utgivelser på sin CV, og for dem som syntes dette høres spennende ut så ligger mye av musikken deres ute på YouTube. Fra 2000 til 2009, da det hele toppet seg med en nominasjon til Spellemannspris, fartet Anders altså land og strand rundt for å spre sin musikalske glede til sin store fanskare. Etter et par rolige år på den fronten er Anders nå klar til ny innsats, nå med bandet DoggerBank.

– Jeg og kamerat Tore Vang, også han fra Harstad, utgjør DoggerBank. Per i dag har vi 10 nye og klare låter som vi allerede har avtaler om distribusjon gjennom Platekompaniet, Wimp, Spotify og andre internettbaserte kanaler. I tillegg har vi en musikkvideo til ei av låtene som er omtrent ferdig. Vi har høstet mange lovord fra nære venner og musikk-kollegaer om at vi er på korrekt kurs rundt det vi leverer av musikk, og håpet og planen nå er altså å jobbe fulltid med det jeg kan og liker aller best – nemlig å lage og produsere musikk. DoggerBank vil om kun få dager være på plass med egen filial i Nyksund, beretter Anders mer enn fornøyd.

Lyden av Nyksund

Musikken DoggerBank leverer er gitt ut på egen label, eller gitt ut på egen hånd om du vil. På den måten har musikerne sikret seg full kontroll over innhold og uttrykk i det som de gir fra seg – et valg de har vært hundre prosent klar på. En maler gir liksom ikke fra seg et maleri til et atelier eller et studio, for så å oppdage at det ser helt annerledes ut når det legges ut for salg.

– Jeg er nok litt kontrollfrik ja. Men på den måten har jeg full kontroll på hele prosessen, og det er jo dette jeg ønsker å fortsette med – og nå altså med base i Nyksund, sier Anders. Navnet på lydstudioet han skal gå i gang med å etablere har han valgt å kalle ”Lyden av Nyksund” og ligger i bygget bedre kjent som ”gamlehjemmet”. Men hvordan kom så alt dette til? Anders selv forteller.

– Jeg fikk et tips om å kontakte Trond Arthur Christiansen, som eier brygga der studioet skal bygges, da jeg i første omgang var ute etter en ledig leilighet i Nyksund. Da jeg først møtte ham fikk vi god kontakt og han lyttet til mine tanker og ønsker rundt musikken min, og han tilbød meg så å få bruke brygga i tilknytning til leilighetskomplekset for å realisere min drøm. Og nå er altså drømmen i ferd med å gå i oppfyllelse. I ”Lyden av Nyksund” vil Anders i første omgang lage og produsere musikk til DoggerBank, men han utelukker ikke at andre lokale musikere kan få benytte fasilitetene hans om det ellers passer. Anders har også en filosofi rundt Nyksund som sted som forhåpentligvis passer inn i ”bybildet”.

– Nyksund er for meg en veldig kreativ plass, der også naturen drar meg til stedet. Jeg håper at jeg med min musikk og mine planer kan bli en ressurs for Nyksund, for det er summen av alle tilbud på et sted som utgjør totalen, presiserer han. Avslutningsvis sier Anders at han nekter å tro at det er tilfeldig at han etter mange års leting etter det perfekte stedet til å etablere seg nå om kun kort tid er på plass i Nyksund med nytt musikkstudio.

– Det er litt for mange tilfeldigheter til at det ER tilfeldig, konkluderer han. Du kan finne ut mer og samtidig høre på musikken til Anders og DoggerBank på nrk.no/urort eller på Facebook. Og du er herved advart – musikken setter seg lett på hjernen.