Høybakk er redd at om forslaget gjennomføres så er det begynnelsen på slutten for Holmstad skole.

- Jeg tror at om en slik nedleggelse gjennomføres så er dette begynneslen på slutten og kroken på døra for Holmstad skole på sikt. Kanskje også for flere skoler i distriktet, sier hun.

- Ved å flytte elever herfra og kanskje legge ned skolen er noe som vil gå ut over bygda. Vi vil få massiv fraflytting fra Holmstad om skolen forsvinner. Dette er samlingspunktet for bygda. Det å ha en skole i umiddelbar nærhet slik som her er viktig for de som bor her eller de som vurderer å flytte hit, sier Johnsen.

Les også: Vil flytte ungdomstrinnet ved Holmstad til Sortland

Trivsel og miljø

Forslaget går ut på å flytte 38 elever ved ungdosmtrinnet til Sortland ungdomsskole, for å spare penger. Rådmannen sa i sitt fremlegg av forslaget at dette var det eneste stedet å kutte. Dette tror ikke jentene på.

- Det kan ikke stemme. Det må finnes en annen måte å gjøre dette på, sier Høybakk og får støtte av Johnsen.

- Om vi skal flyttes til Sortland, hva må da tilrettelegges ved Sortland ungdomsskole? Må de har større plass, flere lærere? Jeg tror ikke besparelsen blir så stor, sier hun.

- Men hvorfor er det et så stort problem å få litt lengere skolevei inn til Sortland?

- Det ene er trivsel. Her på skolen tar vi vare på hverandre. Vi er like gode venner med de i tiende som de i åttende. Vi snakker sammen og bryr oss om hverandre. Det er egenskaper som er viktigere enn kroner og øre. Det å samle flere og flere inne i Sortland er ikke en politikk vi har særlig stor tro på, sier Johnsen.

Kort tid

- Jeg forstå ikke hvorfor dette kommer opp så kort tid etter forslaget var oppe sist, sier Høybakk som for to år siden sto på barrikadene for at ungdomstrinnet ikke skulle legges ned. Den gang ble skolen fredet av politikerne. Høybakk og Johnsen håper det samme skjer igjen.

- Det er det som er bønnen vår til politikerne. At de ser galskapen i dette forslaget og stemmer for å beholde ungdomstrinnet, sier Johnsen.

Både posisjon og opposisjon snakket varmt om å bevare skolestrukturen i kommunen i valgkampen. Høyre fredet den for fire nye år, mens Arbeiderpartiet ikke kategorisk fredet den, men hevdet at det å ha en desentralisert skolestruktur i Sortland er viktig.