Arrangerer statsborgerseremoni for aller første gang

For første gang i historien arrangeres statsborgerseremoni på Sortland.
Sortland

Seremonien finner sted første lørdag i september, i Kulturfabrikkens lokaler. 36 nye statsborgere fra kommunene Andøy, Ballangen, Bø, Hadsel, Narvik, Sortland, Tysfjord, Vestvågøy og Vågan er påmeldt til seremonien, står det å lese i en pressemelding.

Verdig og høytidelig

Seremonien er en høytidelig og verdig markering av overgangen til norsk statsborgerskap og skal gi nye statsborgere anledning til å vise offentlig sin tilknytning til Norge. Den vil også gi lokalsamfunn og storsamfunn anledning til å ønske nye statsborgere velkommen.

- Det er en verdig markering av en stor overgang i livet, og vi vi er glade for at så mange har meldt seg på til seremonien, sier fylkesmann Hill-Marta Solberg i en pressemelding.

- For noen kan det være sterke følelser knyttet til skifte av statsborgerskap. Det er derfor viktig for oss at seremonien skal oppleves som en høytidelig og flott markering av en viktig begivenhet i livet, understreker hun.

Årlig seremoni

Arrangementsansvarlig hos Fylkesmannen Sidsel Schjelderup, forteller at den første statsborgerskapsseremonien i Nordland fant sted i 2007. Siden da har en slik markering vært en årlig begivenhet.

– Alle påmeldte nye statsborgere får utdelt en flott gavebok under seremonien på Sortland. I tillegg blir det taler og kulturelle innslag ved folkevisegruppa M/S Marmæl, sier Schjelderup i pressemeldingen..

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som behandler søknader om statsborgerskap, mens Fylkesmannen i Nordland har ansvar for å arrangere seremonier for de som har fått statsborgerskap i fylket.