– Etter mange års observasjon og økende irritasjon ser vi oss nødt til å be Mattilsynet, kommunelegen og eventuelt politiet på Sortland om hjelp.

Mangeårig irritasjon

Slik åpner sortlandsbeboerne sitt brev til kommunelegen og Mattilsynet. Bakgrunnen for den mangeårige irritasjonen er en nabo som, ifølge brevet, har hatt et stadig økende omfang av fuglemating gjennom hele året.

– Både små og store fugler mates jevnlig gjennom dispensere, og ved at middagsavfall og lignende kastes over balkongrekkverk og ut på plenen, sier klagerne til kommunen.

De mener at det på grunn av dette er det svært mye fugler i området, både småfugler og store flokker av måke, skjære, kråke og duer.

– Mange av de nevnte fuglene bygger reder her i stort omfang og er meget aggressive mot oss beboere. Lillejenta vår tør nesten ikke gå ut på det verste, fordi fuglene stuper etter hodet, heter det i brevet.

– Tilgrises

Det har gått så langt at klagerne ikke finner ro til å sove, til å sitte på balkongen, eller til å nyte sol og uteliv.

I tillegg til at kablene til huset, hustakene og trærne skal være fulle av fugler som venter på neste matrunde, hevder klagerne at tak og takrenner er fulle av skitt som tilstopper drens og nedløpssystemer.

– Eiendommen tilgrises, og vi som beboere forstyrres langt over hva vi synes er ok. I tillegg utsettes vi unødig for mulig salmonellasmitte gjennom denne eksponeringen fra fugleskit, sier de, og ber om skriftlig tiltak og forbud i gata.

Kan komme vedtak

I et brev til fuglemateren varsler kommuneoverlegen om at det kommer et vedtak i saken.

– Det er åpenbart at det har tilkommet en konflikt i deres nabolag, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i brevet.

Hun oppfordrer naboene til å forsøke å løse konflikten ved hjelp av granneloven, eller å fremme saken for konfliktrådet.

Hun etterlyser også bedre belysning av saken, som for eksempel bilder for å underbygge påstandene i henvendelsen fra klagerne. Hun varsler imidlertid at det kan komme et vedtak etter at saken er bedre belyst, og ber naboen slutte med å mate fuglene.

– Å mate fugler på bakke/plen med matrester kan gi et mus- og rotteproblem, slik at man helst ser at slikt ikke skjer i tettbygde strøk, sier hun.