Fra før har Iversens Eftf Blomster og Begravelsesbyrå AS kontor på Sortland. Nå får de snart større konkurranse.

I mange år har Vesterålen begravelsesbyrået «Sortland og omegn» fungert som en forlengelse av Hadsel Begravelsesbyrå AS, et samarbeid som ble skapt mellom Bø Gravferd og Hadsel Begravelsesbyrå AS i 2009. Men de siste årene har de manglet et ordentlig kontor.

Lånte pauserom

Da Bø Gravferd trakk seg ut i 2012 grunnet eierskifte, fortsatte «Sortland og omegn» å tilby sine tjenester – uten noen form for markedsføring eller synliggjøring i bybildet på Sortland.

«Likevel var oppdragsmengden stødig og økende. I flere år lånte begravelsesbyrået pauserommet på Plantesenteret for å møte pårørende. Tidligere i år bestemte styret at begravelsesbyrået måtte ta ansvar og synliggjøre seg selv, sette i stand ordentlige lokaler til å møte sørgende, og for å kunne tilby de samme tjenestene vi kunne gjøre i Hadsel Begravelsesbyrå AS», skriver Reidar Aas, byråeier og daglig leder i selskapet, i et informasjonsskriv VOL har fått tilgang til.

Pusset opp

Det nye kontoret på Sortland åpner i starten av oktober i første etasje i Johnsengården (også kjent som Holtengården).

Det var i 1997 Reidar og Lene Aas overtok driften av Hadsel-byrået. Daglig leder på sortlandsavdelingen blir Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (31), som har jobbet som gravferdskonsulent siden 2007 og nå skal ha kontor i et bygg fra 1917. Det er med andre ord mange jubileer i år.

– Jeg ser frem til å få et eget kontor her, hvor vi kan ta imot kunder i en tung situasjon på en mer verdig måte. Vi har pusset opp siden august, sier Håvardsen, som blant annet har hatt opplæring i Oslo over flere år.

KJØKKENKROK: Begravelsesbyrå har bygget et lite kjøkkenrom innerst i lokalet. Foto: Gaute Bergsli

Lokalet var fortsatt ikke ferdigstilt da VOL var innom før helga, men nytt bad og kjøkken står ferdig. Byrået har tapetsert, malt og lagt lister.

Nye markiser og en skillevegg mellom gangen og samtalerommet er også satt opp.

– Det er viktig å skjerme de sørgende, sier Håvardsen, som er fra Stokmarknes, bor på Melbu og nå altså skal jobbe fast på Sortland.

SKJERMES: – Det er viktig å skjerme de sørgende. Derfor har vi satt opp en vegg mellom gangen og samtalerommet (til venstre), sier Håvardsen. Foto: Gaute Bersli

– Må hele tiden fornye oss

Bilder og annen kunst skal opp på veggene, og et skilt på øvresiden av bygget, mot hotellet, skal snart henges opp.

Byrået skal også sette oppe en kistevegg og videoskjerm i samtalerommet. På skjermen skal de vise de sørgende sine ulike løsninger.

– Vi er opptatt av hele tiden å fornye oss og følge godt med på bransjen. Sist helg var vi for eksempel på en samling for gravferdsbransjen i Tromsø, sier Håvardsen.

– Det er en spesiell bransje, men med mange flotte folk, legger han til.

SKILT: Snart kommer også skiltet opp på kortsiden av bygget, ut mot Kjøpmannsgata. Foto: Gaute Bergsli

Bistår Kripos

Det er ikke bare begravelser for lokale avdøde byrået tar seg av.

– Hvert år dør flere turister, og da hender det at vi får ansvar for å ta vare på vedkommende. Om dødsårsaken er ukjent, må vi også samarbeide med Kripos. Vi har god trening i å ta hånd om slike situasjoner, sier Håvardsen.

– Vår rolle er å ivareta kroppen frem til obduksjon. For pårørende i andre land kan det være altfor dyrt å transportere den avdøde hjem. Man må gjennomføre en smittetest, kjøpe sinkkiste, og det er mye logistikk. Vår jobb er å velge riktig kiste og skaffe attester fra Kripos og konsulat, før vi eventuelt sender vedkommende ut av landet.

Kan bli ansatt flere

Etterspørselen på Sortland har lenge vært stor, forteller Håvardsen, men mange har måttet ta turen til Hadsel for samtaler.

– Vi føler ikke det er en optimal situasjon at de må kjøre så langt, så derfor satser vi på Sortland med et ordentlig kontor. Vi har sett på flere lokaler, men dette egnet seg best.

Byrået vil i tillegg til Håvardsen som daglig leder ha tre deltidsansatte – såkalte byråvakter.

– Hvis vi får stor etterspørsel, er det mulig vi også ansetter flere, sier begravelsesagenten.

TRIVES I BEGRAVELSESBRANSJEN: – Det er en spesiell bransje, men med mange flotte folk, sier Håvardsen. Foto: Gaute Bergsli