Natur og Ungdom-Ingrid fra Sortland

Optimist etter første uke av klimarettssaken

Leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom går inn i helga med en god følelse, etter første uke av den historiske klimarettssaken - der miljøorganisasjoner har saksøkt staten for oljeboring i Barentshavet.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, i Oslo tingrett tirsdag i den historiske klimarettssaken der miljøorganisasjonene og delvis Besteforeldrenes klimaaksjon saksøker staten for oljeboring i Barentshavet. Advokatene Emanuel Feinberg og Cathrine Hambro til høyre.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Sortland

En rettssal er ikke det naturligste stedet for en NU-leder å befinne seg - selv om Ingrid Skjoldvær fra Sigerfjord har vært ute en vinternatt før. I fjor møtte hun i retten etter å ha lenket seg fast til Engebøfjellet utenfor Førdefjorden, og nektet å akseptere boten hun og de andre aksjonistene fikk for å ha forhindret Nordic Minings virksomhet.


– Folkets klimasøksmål

– I Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å gjøre vårt beste for å begrense den globale oppvarmingen, skriver Truls Gulowsen og Ingrid Skjoldvær i dette debattinnlegget.

 

Nå er det et drøyt år siden, og det er en ganske annen rettssak som bringer Skjoldvær til tingretten denne gangen. Denne uka begynte nemlig det såkalte «klimasøksmålet» i Oslo tingrett. Natur og Ungdom har sammen med Greenpeace, og med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon, dratt staten for retten.

Miljøorganisasjonene mener regjeringen ulovlig har iverksatt oljeboring i Barentshavet, ettersom det strider med internasjonale forpliktelser og avtaler Norge har signert.

– God følelse

Denne uka var det miljøorganisasjonene som har fått lagt fram sitt syn.

– Dette har på mange måter vært vår uke. Vi har fått bruke veldig mye tid på vår side av saken, så skal staten holde sitt innlegg over to dager neste uke. Jeg går inn i helga med en veldig god følelse, sier Skjoldvær til VOL.

Rettssaken har fått stor oppmerksomhet denne uka - og ifølge Skjoldvær får de masse støtte. De har fått rundt én million kroner i donasjoner for å dekke kostnadene som følger med rettssaken. Men ikke alle er positive. Regjeringsadvokaten omtalte hele søksmålet som «en amerikanisering av norsk rettsvesen».


 

– Jeg syns det er veldig trist at man skal omtale det vi mener er en så viktig rettighet, som en bagatell, å påstå at vi gjør det bare for show. Dette er en alvorlig sak. Norge ligger ikke an til å nå de målene regjeringen har forplikta seg til. Når regjeringa binder seg til masta med å endre lovverket for å kutte mer utslipp, samtidig sm de vedtar oljeboring, er det viktig å teste i rettssystemet om vedtakene deres er i tråd med lovverket.

Skjoldvær påpeker at det kun er miljøorganisasjoner som har mulighet til å gå til slike søksmål. Hun tror ikke en amerikanisering og søksmål i hytt og pine er sannsynlig.

– Ikke mulig å kombinere

– Jeg føler saken i seg sjøl er enormt viktig, det er i dag et stort gap mellom klimaforpliktelsene norske politikere sier de tar, og de vedtakene de faktisk gjør, sier Skjoldvær.

Dette gapet løfter miljøorganisasjonene fram i rettssaken.

– Vi tar for oss klimaforskninga, som viser at det ikke er mulig å lete etter mer olje og gass og samtidig nå klimamålene, sier hun.

Rettssaken varer fram til onsdag neste uke, men en avgjørelse i saken kommer trolig ikke før over nyttår.

Fyller 50 år

Lørdag fyller for øvrig Natur og Ungdom 50 år. Jubileet ble tidligere i år markert med stort fest i Oslo, hvor blant annet kronprins Haakon var innom for å hilse jubilanten. Men det markeres også på selve dagen, ifølge Skjoldvær.

– I dag skjer det markeringer i lokallagene over hele landet, vi har ikke noen stor fest, som tidligere i år. Vi har også gitt ut en bok, sier Skjoldvær.


Tidligere WWF-topp slutter på dagen hvis Røkke borer etter olje i nord

Tidligere generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sier hun vil avslutte samarbeidet med Kjell Inge Røkke hvis Aker BP får oppfylt drømmen om oljeboring i nord.

 

Hun tror ikke behovet for en organisasjon som Natur og Ungdom vil forsvinne innen de neste fem tiår.

– Jeg er nok ganske sikker på at NU vil trengs i tida framover, og at det er behov for dedikerte ungdommer som jobber med både globale og lokale spørsmål, sier hun. På spørsmål om hva som har vært noen av de største seirene for organisasjonen i de første 50 årene, er svaret:

– Jeg syns det er veldig inspirerende å se hvordan NU har vært pådriver for mange av seirene miljøbevegelsen har fått. Vi jobba mot gasskraft, det ble bygd ut, men vi fikk jo rett – og anleggene skal nå legges ned. Og ikke minst saken om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, det er mye NU sin fortjeneste at vi har klart å vinne fem ganger.