TV-kjendisen er kjent fra NRK sitt program Sofa, og fra kjendis-Farmen, samt som dommer i «Skal vi danse».

Når Tore Petterson står på scenen i Møysalen, 8. februar er det aller første gang han er i Vesterålen.

– Jeg har aldri vært i området engang, så det blir veldig spennende, jeg gleder meg masse til det. Akkurat det er det som er så fint med å reise rundt, man får sett mye av landet. Vesterålen har jeg hørt ekstremt mye pent om, så jeg gleder meg litt ekstra, sier han.

– Da har man et ansvar

Selv har Tore opplevd mye mobbing og ansvarsfraskrivelse fra voksne og voksenpersoner i skolesystemet rundt seg. Foreldrene hans møtte veggen da de prøvde å ta tak i ting, for å gjøre hverdagen bedre.

– Det var lite hjelp å få da. Nå er det gått mange år og jeg tenker at i dag er dette noe man tar tak i, det er mye mer åpenhet og folk er flinkere til å snakke om ting. Når jeg så gjør intervjuer så viser det seg at det er haugevis av folk som har det like ille som det jeg hadde det, eller verre. Da har man et ansvar, tenker jeg, sier han.

Petterson bruker sin status som kjendis, til å påvirke.

– Når noen kjenner til ansiktet mitt, er det viktig at når jeg har noe å si, så bruker stemmen min, sier han som brenner i arbeidet mot mobbing.

Annerledesheten er et pluss

Og la oss slå det fast en gang for alle: Det er fint å være annerledes.

– Det som er så fint med å være annerledes er at det er en fordel, faktisk. Derfor er det så viktig å få informert elevene, men aller mest foreldrene, sier Petterson som ikke liker at alle mennesker skal presses inn i samme A4-form.

– I dag er det på mange måter lagt opp slik, alle skal presses inn og bli så like som mulig, alle skal være flinke i realfag og skal ikke skille seg fra utenfor det regjeringen mener er en bra jobb, alle må ha en bra utdannelse, sier han syrlig, og forteller at det ender med at veldig mange sitter med samme utdannelse.

Fordi de ikke fikk velge med hjertet, eller er gode på annet enn det systemet legger opp til.

– Mange av mine venner får ikke jobb, de er overkvalifiserte. Det jeg prøver å fortelle ungdommene er at du er bra nok, du er ok som du er. Og du trenger ikke være flink i alt. Og de foreldrene som bruker unger som pynteputer, holder dem opp og fram for å vise alle hvor flink unge de har, fnyser Petterson, og knaller til:

– Det hjelper ikke være god i alt om du har det forferdelig inni deg!

Å bygge en god selvfølelse

– Å ha konstant god selvtillit, min erfaring er at det ikke går an å ha det konstant. Den er noe som svinger. Men en god selvfølelse får det an å ha, for barn på begge sider. Barn som mobber, de mobber mindre om de har en god selvfølelse, sier han.

– Og barn som blir mobbet de oppfatter ting i mindre grad som mobbing, og tåler en støyt med god selvfølelse. Om man konstant får rundt og føler at man ikke er god nok, da tåler man mindre, sier han.

– Man må bygge den selvfølelsen over hele linja, der har foreldre et hovedansvar. Vi barn ønsker bekreftelse fra foreldrene våre, det er det vi alle jobber og strever for. Da er det skummelt om vi bare får skryt når vi er flinke nok, og ikke for at vi er akkurat det mennesket vi er, sier Petterson.

Det handler om å finne ut av hva du er og hva som er ditt lodd i livet, og så bare gå for det. Ei enkel oppskrift som også har funket for Petterson.

– Jeg har kommet til at formidling er min gave, å formidle historien min kan gjøre livet bedre og forandre livet for andre. Jeg bruker masse humor men tør også å være blodig ærlig, sier han, som får tilbakemeldinger fra folk som er litt lamslått men også glade etter å ha hørt på han.

– Mange sier de aldri har vært på et slikt foredrag før. Det er fordi det er min historie, sier han.

– Hater de mobbekampanjene

Er det noe som gjør Petterson forbannet og skuffa så er det foreldre som er likegyldige til barn, og som ikke selv tar ansvar for å være et godt forbilde.

– Og mens vi snakker om mobbing, jeg hater de mobbekampanjene som er i skolene og håndteringen av dem. Det nytter virkelig ikke om man har en forelder som sitter hjemme og er kjemperasistisk, sier han.

Petterson medgir at man snakket dritt om hverandre før også.

– Men nå er det en ukultur der vi hakker på andre for at vårt eget liv skal se bedre ut. Vi vil ha bekreftelse på hva vi er, aldri hvem vi er, sier han.

– Drømmen min er å inspirere ungdom og hjelpe foreldre. Jeg vil inspirere barna og sette foreldrene på plass, og fortelle de hva slags ansvar de har overfor barna sine. Jeg synes det er kjempeskummelt at mange ikke ser det ansvaret de har, sier han.

Petterson har holdt foredrag på skoler, der 300 kjempeinspirerte barn har gått ut av salen.

– Så på kvelden kommer det 15 foreldre. Klarer du sette et barn til verden da klarer du å engasjere deg i barnet ditt for at både barnet ditt og miljøet rundt det skal ha det bra. Barn som mobber har det ikke fint. Mens de som blir mobbet kan komme sterkere ut av det, sier han.

Den viktige heiagjengen

– Nå må foreldre til mobbere komme inn på teppet, det er utrolig viktig for at ungene deres skal bli fine sterke mennesker når de blir eldre, sier Petterson og forklarer at dette handler om de viktige sosiale nettverkene, vennene.

– Det jeg snakker om er den heiagjengen som vi alle trenger, ingen kan gå gjennom livet alene. Barn som behandler andre dårlig vil aldri få den heiagjengen, de som ønsker deg alt godt. Det er noe man virkelig trenger de gangene livet er tungt og vanskelig, sier Petterson.

Og alle har vi vel kjent på den, at det kan være tungt en gang imellom.

-Jeg tenker det selv av og til, skal jeg bare kutte ut og få jobb i matbutikk i stedet? Det koster litt og kan være slitsomt å reise mye rundt. Og det er akkurat da det er så deilig å få folk som sier: Vi heier på deg Tore! Fordi jeg valgte å bli et godt menneske, et menneske folk blir inspirert av og vil ha i livet sitt, sier han.

– Der har foreldre et stort ansvar, for at barn skal få den muligheten til å lykkes. Og det handler kanskje enda mer om mobberen enn mobbeofferet. Det er det jeg tenker, sier han..

Har lyst å så noen tanke-frø

– Jeg er veldig opptatt av at jeg ikke er prest, jeg kommer ikke med svar, men har lyst til å så noen frø i tankene og holdningene til folk. Alt handler om holdningsendring, det er bedre enn mobbekampanjer. Vi må få barn til å tenke selv og opprettholde barns empati, sier han.

– Vi må også slutte å si at gutter er gutter og jenter er jenter. Vi er i ferd med å bygge et samfunn som kun passer for den perfekte. Så er ingen perfekt, og ingen passer inn, sier han og beretter om det helt sikkert både ungdom og voksne opplever. I en så overfladisk verden er det lett å se seg blind.

– Vi går rundt og tror at alle andre har det så fantastisk bra, de har tusen «likes» på Instagram og hundrevis av venner på Facebook og så mange kule venner. Og alle andre er så pene. Vi går rundt og tenker på det, og lurer oss selv. Vi har skapt et samfunn der ingen passer inn. Og jeg kan ikke bare sitte å se på det fordi det finnes så sinnsykt mye bra folk der ute, sier han.

En enorm klokkertro

Petterson holder mye foredrag for alt fra næringsliv til psykologforeninger, sykepleiere og sjefer for bedrifter.

– Blir vi urettferdig behandlet blir vi ikke mer enn tre år gamle uansett, sier han og tilføyer at voksne mennesker kaller det bare ikke for mobbing, de kaller det for noe annet.

– Derfor snakker jeg til treåringen, uansett hvor gammel du er blitt. Så dette er et u-religiøst vekkelsesmøte. Der jeg banker selvsikkerhet inn i kroppen din! humrer han.

Han står støtt i dag, men det var ikke å ta for gitt at livet skulle bli bra, eller at han skulle leve i det hele tatt.

– Jeg var inne på tanker om at verden var finere uten meg. Hvem er det som gjør livet mitt verdt å leve? Jeg gjorde meg noen tanker rundt dette, og svaret er en enorm klokkertro fra mine foreldre, på at jeg duger på tross av hva jeg presterer, sier Tore.

– Det er aldri for sent

Og så var der en som sa at det er aldri for sent å få en fin barndom.

– Vi kan ikke forandre på barndommen vår, men vi kan klare å leve med den. Og ikke ta med oss alle familiesyndene, med dårlig selvtillit, og tvil og synd og masse skam. Jeg hater skam, det finnes jo ikke. Vi har laga oss en masse dritt som ikke er til, sier han.

– Selvtillit kan vi også fjerne for den den, og heller bygge opp menneskene til å ha tro på seg selv. Dette er veldig spennende, og derfor fortsetter jeg med å reise rundt og treffer ungdommene og de voksne, sier han.

Petterson har opplevd søsken som ikke har snakket med hverandre på 15 år, som har falt om halsen på hverandre, etter at de har fått snakket sammen. Kommunikasjon er nøkkelen som åpner opp.

– Du skal være ganske tøff for å stille deg imot det gruppepresset mobbing er. Å anerkjenne at jeg vil være en av de tøffe, er noe du kan ta med deg videre i livet og som folk vil huske deg for. Å heie på deg for, sier han.

Den utrolig engasjerte Petterson snakker i et høyt tempo, og han er trolig et fyrverkeri live.

– Det å skape bedre store og små mennesker er målet mitt. Å skape menn som ikke voldtar, som kan snakke med barna sine og gråte med dem. Å skape mennesker som har klokkertro på seg selv. Om alle kan være med på dette, er det fantastisk, sier han.

Tankevekkende og sterkt

I Meråker møtte ti prosent av befolkninga opp, og ti prosent av ei hel bygd er et solid oppmøte. Tilbakemeldingene Petterson har fått herfra, er at det har blitt ei positiv endring.

– Folk har tatt dette med seg videre i skolesystem og jobbsituasjoner og forteller at alle disse tingene er blitt enklere å håndtere. Og det er så utrolig fint å høre, det er drivstoff for meg til å fortsette, sier han glad.

– At folk synes det er en tankevekkende opplevelse, at det er sterkt og morsomt, det er flott. Jeg mener at vi skal kunne le av alt. Og jeg provoserer som bare rakkeren, humrer han og forteller at det er nettopp fordi han ikke er noen prest.

– Jeg kommer med tanker og løsninger og idéer som folk kan bruke til å finne løsninger som passer inn i sin verden, på ting de kanskje ikke har tenkt så mye på eller brukt så mye tid å tidligere, sier han.