Petter Hov Jacobsen har i flere omganger vært aktiv i ungdomsrådet i Sortland, og har også representert fylket på flere konferanser. Innsatsen har tydeligvis blitt lagt merke til, for denne uka ble han valgt inn det statlige utvalget #UngIDag - som skal se på likestillingsutfordringer barn og unge møter i hverdagen.

Utvalget skal blant annet se på utfordringer knyttet til kjønnstradisjonelle utdannings- og yrkesvalg, og hva det vil si for barn og unge å vokse opp i et samfunn med tydelig definerte kjønnsroller allerede fra de er små, skriver regjeringa på sine nettsider.

Jacobsen blir den eneste nordnorske representanten i utvalget.

– Ble overraska

Jacobsen selv ble overraska da han fikk henvendelsen.

– Ja, jeg ble definitivt overraska. Tale Engvik, kjent som «helsesista» er en del av panelet – jeg ble veldig sånn «wow, dette er jo folk fra øverste hylle». Det er litt surrealistisk å se for seg seg selv i samme gruppe, sier han.

Han vet ikke helt hvorfor akkurat han ble valgt ut.

– Jeg skulle gjerne visst det sjøl. Vi er 12 medlemmer i fagutvalget, med en leder. Alle er likestilt i vervet, vi sitter der grunna vår interesse eller engasjement for saken, eller ekspertise om emnet. Det er vnskelig å si hvorfor jeg har fått rollen, men det er nok pga. mye arbeid med ungdomsarbeid opp gjennom, sier Jacobsen.

Vedatt av regjeringa

– Jeg har ikke jobba særskilt med likestilling, men jobber kontinuerlig med likestilling i alt vi gjør. For eksempel å etterstrebe kjønnslikhet i rådene vi setter ned. Det gjenspeiler hvordan vi ønsker at samfunnet skal være.

Utvalget ble vedtatt satt ned av kongen i statsråd - det vil si, regjeringa - fredag.

Møtene vil trolig finne sted i Oslo, og det første blir etter alt å dømme til høsten.