Sortlandsrussen har bestemt seg for å donere 70.000 kroner til utvalgte formål. De to formålene som fikk flest stemmer i russestyret, var Dyrebeskyttelsen og Ånstadblåheia. De får dermed 35.000 hver.

– Pengene kommer fra festen vi hadde i desember, og nå i april. Det er også overskudd fra revyen og russeavis, sier russepresident Regine Reinsnes.

Tilbud til unge

Det var naturlig for russen å ende med å gi pengene til Ånstadblåheia, ifølge Reinsnes.

– Det var veldig synd det som skjedde i vinter, det snakka vi om i styret. Det å faktisk ha en slalåmbakke, det tilbudet, er viktig. Vi har ikke mange steder vi ungdommer kan møtes på et lite sted som Sortland. Da syns vi det kunne være fint å bidra. Og så er det litt originalt å gi det til noe lokalt, som vi har større tilknytning til. Vi føler nok også at lokale aktører kommer lenger med 35.000 kroner enn om pengene hadde blitt gitt til en eller annen innsamlingsaksjon i Oslo, sier hun.

Dyrebeskyttelsen ble valgt fordi mange i russekullet er opptatt av dyrs rettigheter.

– Dyrebeskyttelsen har litt vanskelig for å etablere seg overalt i landet. Det var faktisk de som fikk flest stemmer i avstemninga. Det er en sak vi syns er viktig. Det er mange dyr som lider, noe vi syns er veldig synd, sier hun.

Ville donere

Det er slett ikke hvert år at overskuddet fra russefestlighetene deles ut til veldedighet. Ofte er det vanlig å for eksempel spandere en cider eller to på hver russ i kullet.

– Men vi tenkte at det gjør en større forskjell om vi samler alle pengene og gir, enn å gi hver russ 35 kroner. Vi ble nok litt inspirert av russen i fjor, de ga også bort overskuddet, til Kretforeningen.

Alt i alt er Reinsnes fornøyd med russetida, som nå er tilbakelagt.

– Vi er fornøyd med russetida, det tror jeg alle har vært. Det har vært lite bråk, men veldig sosialt og moro, en fin blanding, sier hun.