– Dette har vært tildels krevende, tildels lærerikt, oppsummerer kommunal saksbehandler Rune Kvannli.

Han fikk torsdag prøvd seg på hvordan det er å sitte i rullestol - i to timer. Det hele var et initiativ fra Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne på Sortland, for å gjøre politikere, kommuneadministrasjonsansatte og saksbehandlere mer oppmerksomme på hverdagsutfordringene for personer med for eksempel syns-, hørsels- eller bevegelseshemming.

Hjelpsomme, men...

De ble delt inn i grupper, tildelt hver sin funksjonsnedsettelse, og fikk utdelt en rute med steder de skulle besøke og hva de skulle gjøre.

Erfaringene var veldig delte.

– Alle stedene vi har spurt om hjelp, har vi fått hjelp, sier Kvannli. De ansatte i bedriftene og de kommunale institusjonene i Vesterålen var blide og hjelpsomme under testen.

Samtidig var det også flere ting som var negative.

  • Det var dårlig merking flere steder, for eksempel av handikapparkering, heis eller -toalett.

  • Flere steder mangla det knapp for å åpne døra utenfra, eller denne knappen fungerte ikke - både ved inngang/utgang og handikaptoalett.

  • Flere steder var disken for høy til at man kan nå opp fra den med rullestol. Men alle stedene dette var tilfelle, hadde bevegelig kortterminal slik at den kan rekkes til personen i stolen.

  • Høye fortauskanter og skarpe kanter inn til butikker og bygg.

– Lærerikt

En av dem som var med, var kommunestyre- og driftsutvalgrepresentant Marthe Hov Jacobsen (H).

Hun syns turen var lærerik, og tror politikere og kommunalt ansatte kan ha godt av en slik befaring. Ifølge Jacobsen legger man også mye mer merke til hva som kan skape utfordringer:

– Absolutt, absolutt. Man ser ting man ellers ikke legger merke til.

– Det mest interessante er hvor krevende det er med små detaljer, mye man ikke tenker over at ville skape problemer, sier Kvannli.

For eksempel det å nå opp til disker og bord, å manøvrere et lokale med mange folk, eller å komme seg opp på fortauskanter. Eller, som svaksynt, det å få lest etikettene på varene i butikken.

Du kan se video fra testen øverst i saken (videoen er tekstet).