Formannskapet i Sortland ønsker ikke å gi økonomisk støtte til utbygging av Esso-krysset i byen, og slår døra igjen for forslaget om et spleiselag mellom kommunen og næringsdrivende.

Under dagens formannskap fremmet Sortland Høyre forslag om at kommunen burde bidra med penger til et spleiselag med næringslivet i denne saken. Høyre fikk imidlertid ingen støtte fra de øvrige partiene i formannskapet, som vedtok at Sortland kommune ikke skal gi økonomisk bidrag til utbedring av Esso-krysset på Sortland.

Næringsinteresser ved Esso-krysset mener at det er urimelig at den første som setter spaden i jorda, skal ta alle kostandene. Dette er Sortland kommune ikke enig i, og mener at det vil være uforsvarlig å legge opp til en slik praksis.

Vesterålsgata

Det er i forbindelse med et forslag om utbyggingsavtale for området i Vesterålsgata at spørsmålet er reist. Det er blant annet aktuelt å etablere en Kiwi-butikk i området, og da må Esso-krysset oppgraderes for å legge til rette for blant annet økt trafikk inn og ut av området i Vesterålsagata.

Kiwi-butikk

Næringsaktøren Marius Steiro på Sortland har planer om å etablere dagligvarebutikk i en tidligere lagerbygning i området nær Sortland havn.

Han mener at trafikken i området har økt over år og at samfunnsutviklingen presser på for bedre trafikkavviklinger. Formannskapet i Sortland er ikke enig i at kommunen har noe ansvar for å delta i finansieringen av private utbygginger eller tilrettelegginger slik man tenker i Esso-krysset.

Legekontor

Utbyggeren har også vært opptatt av at kommunen har planer om legekontor i området, og at økt trafikk vil komme også som et resultat av det.

Kommunen er ikke forpliktet

I rådmannen innstilling til saken i formannskapet viser hun forståelse for at utbygger ønsker en kostnadsdeling ved utbedring av et kryss som flere aktører benytter.

– I denne saken er imidlertid ikke kommunen forpliktet til å ta del i kostnadene, og en avtale vil være basert på ren frivillighet fra kommunens side. Tiltaket gjelder en privat aktørs utvikling av et byggeområde. Eksisterende bygningsmasse skal bruksendres fra lager til dagligvareforretning. Det er naturlig at dette følger med kostnader, fordi det er bruksendringen som nødvendiggjør utbedringene av krysset, går det fram av saksframstillingen som formannskapet har behandlet.