Dette bekrefter politiinspektør Per Erik Hagen overfor VOL.

– Søket under vann vil avsluttes på onsdag. Med mindre det dukker opp noe som må sjekkes videre. Vi vil gå over i en overvåkningsfase som vil gå utover sommeren, sier Hagen.

Overvåkningsfase betyr i praksis at man følger med på området fra for eksempel båt, fly eller lignende, i tillegg til noen strandsøk. Tanken er å følge med på om for eksempel levninger etter Johansen stiger til overflaten. Det er ikke uvanlig at folk som har omkommet på havet flyter opp etter noe tid.

For halvannen uke siden ble det klart at politiet ville avslutte landsøkene etter Johansen, da var det kun havsøk igjen. Nå vil de altså avslutte disse også.

Nedtrappet søk

Forrige uke ankom likhunder fra Sverige. De gjorde en markering torsdag kveld, og fredag ble det satt inn ekstra ressurser - blant annet dykkere.

Disse ressursene har de ikke lenger, ifølge Hagen. Også hundene er nå ute av søket.

Det gjennomføres kun havsøk fra ROV, André Reinholdtsen og «Viljar» utgjør dermed den sentrale delen av søket nå. Redningsskøyta «Knut Hoem» ligger til kai i Myre, og er ute av søket, bekrefter Hagen.

Ikke gitt opp

Selv om politiet nå er innstilt på å avslutte det aktive havsøket onsdag, med mindre det dukker opp nye funn eller ny informasjon som tilsier noe annet, har de ikke gitt opp å finne Johansen.

Søket de resterende dagene vil ta utgangspunkt i området der hundene gjorde en markering forrige uke.

Med bakgrunn i vind, strømforhold, og luktmarkeringer fra hundene, har vi definert et område, sier Hagen.

Data fra Marine Traffic viser at «Viljar» ligger i søk mellom Skogsøya og Hjellsandøya. Den har der fulgt en rute som tydelig indikerer søk i området. Privatpersoner har tidligere blitt bedt om å holde seg unna søkeområdet, med hensyn til pågående søk.

Hagen ønsker ikke å kommentere hvordan det eventuelt påvirker etterforskninga dersom Johansen ikke blir funnet.

Tre siktede

Truls Johansen forsvant natt til 15. juni. Tre menn er i ettertid sikta for å ha hensatt noen i en hjelpeløs tilstand. En av dem er også sikta for uaktsomt drap.

Ifølge den siktedes forklaring, var han og Johansen på sjøen på vei fra Skipnes da Johansen falt over bord. Før han fikk hjulpet ham opp av vannet, var han forsvunnet.

Politiet fester ikke full lit til de siktedes forklaringer, og mener de er sprikende. Samtlige involverte skal ha inntatt rusmidler samme kveld, og derfor har det også vært variende hva de husker.