Nesten samtlige Ap-lag i Lofoten og Vesterålen sier nei til konsekvensutredning

9 av 11 Ap-lag i Lofoten og Vesterålen sier nå nei til konsekvensutredning. – Legg oljesaken død, sier Ap-ordfører i Sortland. Hun får støtte av Nordland Aps leder.

  Foto: Knut Ivar Aarstein

Sortland

Debatten som nå pågår internt i partiet kan ende med nei til oljeutvinning, melder NRK.

– Stemninga ute blant velgerne har lenge vært negativ til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Norge sammen med resten av verden er inne i et grønt skifte. Bærekraftig utvikling har aldri vært viktigere, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) i Sortland kommune.

I vinter har ti fylkeslag i Ap sagt nei til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Forrige uke kom også Bodø med et klart nei.

– Legg oljesaken død. Hvorfor skal Ap bruke tid og ressurser på å kjempe for en tapt sak. Verken befolkningen eller fiskerinæringen vil ha olje i Lofoten og Vesterålen, sier Bjørkmo.

Hadsel Ap og Bø Ap er de to lokallagene som sier ja til konsekvensutredning i Vesterålen.

Etter mye diskusjoner i lokallagene kom torsdag beskjeden om at fylkeslaget Nordland Ap gir opp kampen om oljeutvinning.

– Dette er en død hest, og slakteren kommer ikke fra Arbeiderpartiet. Vi har jobbet hardt for å få dette til, men andre har på en måte gravlagt det. Jeg har mye høyere ambisjoner for de andre næringene som vi har her i fylket og i regionen Nord-Norge, sier fylkesleder Bjørnar Skjæran til NRK.

Partileder Jonas Gahr Støre sa forrige uke at han ønsker den interne debatten velkommen, men understreket at han fortsatt står på formuleringene i partiprogrammet, om delvis vern og at deler skal konsekvensutredes.