Skal lage spillefilm til 17 millioner

Med millionstøtte fra Norsk filminstitutt får sortlending Torfinn Iversen oppfylt drømmen om å lage spillefilm. Opptakene til kinofilmen skal gjøres hjemmebane i Vesterålen.
Sortland

Kameraet ble en tidlig følgesvenn for Torfinn Iversen, og han gjorde seg bemerket hjemme på Sortland allerede som ungdom. Som åtteåring var han med på filmfestivalen Laterna Magica for første gang. Siden ble han en gjenganger i filmkonkurransen, gjerne sammen med kompis Jarle Gundersen.

Nå har 30-åringen fra Sortland film som levebrød, og jobber som manusforfatter og regissør med base i både Tromsø, Tyskland og Sortland. 

Millionstøtte

Han har vist kortfilmene sine på anerkjente filmfestivaler rundt om i Norge og Europa.

I 2012 var han eneste nordmann med film på programmet til Den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Drømmen har likevel alltid vært å få lage langfilm. I mai ble det klart at det får han.

– Jeg må innrømme at det tok noen dager før jeg trodde på det. Vi har hatt flere runder og levert flere søknader. På det fjerde forsøket gikk det. Da sto jubelen i taket, sier Torfinn på telefon fra Tyskland. 

Torfinn har nemlig jobbet med manuset til filmen «Et hav imellom» i over tre år. En dag i midten av mai kom telefonen fra produsent Mona Steffensen om at Norsk filminstitutt gir 8,2 millioner kroner i støtte for at barne- og ungdomsfilmen skal bli realisert.

Det er første gang siden «Svidd neger» fra 2003 at en nordnorsk regissør og et nordnorsk produksjonsselskap får forhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt til å lage spillefilm.

– Vi er veldig ydmyke. Å lage langfilm har vært en barndomsdrøm. Det er mange som prøver, men det er få som kommer gjennom alle nåløyene. Det neste store steget er å få i havn en skikkelig bra film. Vi har alle forutsetninger for å få det til med denne støtten, i tillegg til at jeg mener vi har et solid manus, sier Torfinn til SortlandsAvisa. 

Film til 17 millioner

Filmen, som Torfinn skal ha regien på, er basert på kortfilmen «Levis hest», som sortlendingen fikk med på programmet til filmfestivalen i Berlin. Det blir en barne- og ungdomsfilm, og handler om ti år gamle Jonas, hans søken etter en mor som har reist fra han og et noe uvanlig vennskap med en 30 år eldre psykisk utviklingshemmet mann.

Å gjøre en kortfilm om til langfilm har krevd mye arbeid.

– Du må tenke annerledes når du skal lage langfilm. Du skal ha et annet driv i det, og du må lage karakterer publikum blir så godt kjent med at de vil se på filmen i 1,5 time, sier han. 

Med seg på laget har Torfinn produsent Mona Steffensen og produksjonsselskapet Original Film i Tromsø.

Filmen har et totalbudsjett på 17,2 millioner kroner, og har fått mange millioner kroner i regional støtte. Med midlene fra Norsk filminstitutt er 75 prosent av finansieringa i boks.

– Det har nok ikke helt gått opp for meg enda at jeg skal lage film for over 17 millioner kroner. Jeg er utrolig glad for å få muligheten, sier Torfinn. 

Spilles inn i Vesterålen

Torfinn har jobbet mye med hovedpersonen Jonas, og han har skrevet fra både Norge og Tyskland, men med kulissene til Vesterålen i bakhodet.

Filmen skal, om alt går etter planen, spilles inn på Andøya og på filmcamp i Målselv.

Filmen har en «touch av western», som Torfinn selv sier, og det var det landskapet i Andøy minnet han om, da han var der i forbindelse med et filmkurs han holdt i regi av Den kulturelle skolesekken.

– Hvor har du hentet inspirasjon til historien fra?

– Det har nok mye å si hvor man kommer fra. Du henter inspirasjon fra ting du har opplevd, situasjoner og folk du har truffet. Alt dette smelter sammen. I tillegg har jeg hatt en tanke om å fortelle noe som angår alle, sier han. 

Innspillingen av filmen starter i mai eller juni neste år.

– Da har vi god tid til å finne skuespillere, og til å lage litt forventninger rundt filmen hos publikum på forhånd, sier Torfinn.

Flere prosjekter

Mye jobb gjenstår før opptakene kan starte. Blant annet skal de reise rundt i Lofoten, Vesterålen og Troms på jakt etter unge skuespillere.

Filmens hovedperson, 10 år gamle Jonas, og hans jevnaldrende skal blant annet på plass. Finansieringen skal spikres helt, det skal reises på befaring for å finne locations og kulisser skal bygges.  

– Jeg vil også jobbe en del med fotografen på filmen for å planlegge hvordan ting skal se ut, forteller Torfinn. 

Som om ikke spillefilm skulle være nok: Torfinn avslører at han også jobber med manuset til en barne- og ungdomsroman. I sommer skal han også i gang med et nytt kortfilmprosjekt. Filmen heter «Blikkstille», er støttet av Nordnorsk Filmsenter og opptakene skal gjøres hjemme i Vesterålen.

– Hva har det betydd for filmkarrieren å komme fra Sortland og Vesterålen?

– Det har betydd mye med tanke på at jeg føler jeg har en identitet som er litt annerledes enn om jeg for eksempel skulle komme fra en by. Det har vært med på å gjøre meg mer bevisst på hvor jeg kommer fra, og ikke minst å bruke det. Også er det ikke noe tvil om at den regionale barne- og ungdomsfilmfestivalen, Laterna Magica, har vært veldig viktig. Å kunne lage film hvert år med en deadline, og å få se den på storskjerm, det var kjempestort. Det var der det hele startet, sier han. 

«Et hav imellom» skal spilles inn over seks uker neste sommer. Deretter venter et halvår med klipp og redigering. Om alt går etter planen, er håpet å ha filmen ferdig ved årsskiftet 2016/2017.

– Jeg gleder meg veldig! sier Torfinn.

– Blir det filmpremiere hjemme på Sortland?

– Det hadde vært veldig artig, avslutter han.