Ordfører Aasvik er klar på at Widerøe nå må kjenne sin besøkelsestid og smi mens jernet er varmt.

– Turismen i Vesterålen øker utenfor sommersesongen. Reiselivet har veldig mange bookinger i september og oktober. Markedspotensialet er større enn det har vært, legger Aasvik til.

Behov fra næringslivet

– Det er veldig mange fra Vesterålen som har behov for å reise til hovedstaden i jobbsammenheng, noe som også går begge veier. Flere bedrifter har vært tydelige på at de ville profittert på om det var et bedre flytilbud til og fra Oslo. Det er lettere å etablere seg på steder der man har direkterute, sier hun.

Nå håper Aasvik at Widerøe tar hensyn til de gode passasjertallene fra i sommer.

– Skuffet

12. august var siste dato for flyselskapets direkterute mellom Oslo Lufthavn og Skagen. Lufthavnsjef ved Stokmarknes lufthavn, Trond Holten, uttrykte overfor Vesteraalens Avis at han var skuffet over avgjørelsen om at ruten ikke ble videreført til å bli direkterute.

– Jeg er litt skuffet. Tilbudet har vært en suksess og vi har sett at det er et marked for en direkterute til Oslo. Mange har benyttet seg av tilbudet og jeg har pratet med flere som er veldig fornøyd, uttalte Holten da.

Stor suksess

Ifølge tall fra Avinor har sommerruten vært ubetinget suksess og har bidratt vesentlig til at flyplassen hadde en reell passasjerøkning på 32, 5 prosent i juli.

– Om direkteruta til Oslo blir godt tatt imot i markedet, og vesterålingene benytter seg av tilbudet, kan dette, bli et helårstilbud, sa kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll, til VOL i fjor høst. Per i dag er det ingenting som foreløpig tyder på at det blir en videreføring, ennå.

– Det var hele tiden meningen at dette skulle være en sommerrute. Nå skal tilbudet evalueres der vi skal se på om det er grunnlag for videreføring, uttalte kommunikasjonsdirektør Brandvoll til VOL for halvannen uke siden og legger til at potensial for den rette miksen av fritidsreisende og forretningsreisende, vil være sentral i den endelige avgjørelsen.

Gode forhold

Dersom det skulle vise seg at Widerøe ikke velger å videreføre direkteruta, kan det være en slags trøst i at FlyViking ser på muligheten for å starte opp en helårsrute som går direkte mellom Oslo og Skagen. I et møte i Flyplassutvalget for Vesterålen i Hurtigrutens hus sist onsdag, uttrykte salgs- og markedssjef Kristine Jørstad Bock, at de ser på muligheten for om dette kan la seg gjøre.

– Det kommer an på belegget. Dersom det er belegg for å mikse mellom bedriftsreisende og fritidsreisende, vil vi sikte oss inn på å opprette en helårsrute. Og med den satsingen som nå gjøres i Vesterålen innenfor vinterturisme, i tillegg til potensial for næringslivet i regionen, ligger forholdene til rette, sa hun.