1. januar tok Andreas Vollan Einejord over ansvaret for den daglige driften i Sortland Entreprenør etter Tor-Halvard Gregersen.

30-åringen fra Lødingen får ansvar for 51 ansatte og et selskap som i over 50 år har satt sitt preg på Vesterålen gjennom bygg som Kulturfabrikken, Skibsgården og Hurtigrutens Hus.

– Det er en veldig spennende mulighet. Jeg trives godt i Sortland Entreprenør. Selskapet har hatt en god utvikling de siste årene, som jeg har lyst til å være med å påvirke fremover, sier Einejord til VOL.

30 år gamle Andreas Vollan Einejord fra Lødingen er ny sjef for de 51 ansatte i Sortland Entreprenør. Foto: Marius Birkeland

Bransje i endring

Han er utdannet ingeniør med master i ledelse av teknologi, og har jobbet som prosjektleder i selskapet siden 2012. Det siste byggeprosjektet han styrte i havn før han gikk over i ny stilling, var Risøyhamn skole, som var ferdigstilt til jul. Nå blir det mer administrativt arbeid på lødingsværingen.

– Vi er i en positiv trend der det skjer mye, samtidig står vi overfor et skifte i bransjen hvor mer og mer digitaliseres. Det er en utvikling også vi må være med på, og det blir nok mye av min jobb fremover, sier han.

Einejord får gode skussmål fra sin forgjenger.

– Andreas er en fin fyr, som etter min mening har alle egenskaper som skal til for å lede en slik organisasjon. Han er en moden mann i en ung kropp, og det mener jeg positivt. Han har også tillit hos kundene, så jeg tror det blir veldig bra, sier Tor Halvard Gregersen.

Leder nytt selskap

Gregersen drar ikke langt, bare noen meter, og skal fortsatt være Einejords sjef. Han tar over som daglig leder for det nystarta selskapet SE Produksjon, som blir en mor for de fire entreprenørselskapene som er heleid av SE-Gruppen: ByggTeam Hadsel AS, Harstadbygg AS, Harstadbygg bolig AS og Sortland Entreprenør. Gregersen er også styreleder i alle fire selskaper.

– I vår bransje, som mange andres, er det volum som teller, og vi konkurrerer mer og mer med riksentreprenører. Da trengte vi litt størrelse. I den forbindelse har jeg fått et overordnet ansvar for de fire byggfirmaene vi eier. Jeg skal ikke ha den daglige driften, men utvikle strategier og planer for alle fire selskaper. Ambisjonen er at vi skal hente ut noen synergieffekter av dette, sier Gregersen til VOL.

Alle bedriftene skal få på plass bedre produksjonssystemer og styringssystemer, og ha fokus på digitalisering. Til sammen vil Gregersen ha 120 ansatte under seg, og ambisjonen er at de fire selskapene til sammen skal omsette for rundt 300 millioner kroner.

Skal utvikle eiendommer

Noe annet Gregersen får ansvar for i sin nye stilling er tomteutvikling. SE-Gruppen var én av tre aktører som i 2015 kjøpte Sortland Sementvarefabrikk med mål om å utvikle kremtomta på Natsteinsøyra like utenfor sentrum av Sortland. Konsernet har også sikret seg en 36 mål stor tomt på Søndre på Stokmarknes.

– Vi skal jobbe mer mot investorer og andre for å fortsette utviklingen av Vesterålen og generere flere oppdrag til oss selv. Det er en vei flere i bransjen tar, at entreprenørkonstellasjoner går sammen med investorer om prosjekter. Det blir ett av mine hovedfokusområder fremover, og ambisjonen er å komme i gang med mer konkrete planer, forteller han.

2017 ble rekordår

Når Gregersen gir stafettpinnen videre til Einejord etter seks år i sjefsstolen, er det etter et år med rekordomsetning for Sortland Entreprenør. Gregersen vil ikke ut med tall før regnskapene er klare, med sier omsetningen i fjor var på over 200 millioner (122 millioner i 2016), og "at resultatet ser greit ut".

– Vi har levert all time high. Det er veldig trivelig når man først skal overlate skuta til noen andre. Vi har hatt ei røskanes god utvikling de siste årene, og det er ikke bare mi skyld. Det har vært jobbet godt i organisasjonen og vi har gjort en del riktige ting, sier han.

De to er veldig optimistiske på bransjens vegne i Vesterålen.

– Det ser så bra ut at jeg vil nesten ikke si det i avisa. Vi bor i en region med veldig høy aktivitet. Det skjer mye spennende på Sortland med nye kjeder og butikker som etablerer seg, og to-tre aktører som går med hotellplaner. Hurtigrutemuseet på Stokmarknes kommer også til å bli viktig for regionen. Vi er inne i en positiv trend, men det er også noe riksentreprenørene begynner å legge merke til, sier Gregersen.

Store prosjekter

For Sortland Entreprenørs del er det to store jobber som skal ferdigstilles i år.

– Vi jobber med utbyggingen av Sortland senter, og prosjektet på Ånstadblåheia skal ferdigstilles mot sommeren. Det er de tunge prosjektene vi har gående nå. Vi har også levert billigste anbud på Lødingen skole, og vi håper vi kommer i posisjon på den. Vi følger også med på det som skjer rundt det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes, sier Einejord.

Den største utfordringa deres nå er rekruttering, og Gregersen, som har engasjert seg for byggfaglinja på Sortland, sier han fortsatt skjønner lite av fylkeskommunens beslutning om å legge den ned.

– Rekrutteringsutfordringen er enorm, og det er ikke bare i vår bransje. Ungdomskullene går ned, og vi sliter med at vi rett og slett er for lite folk, sier Gregersen.