Fylkeslegen i Nordland åpnet sent i fjor høst en tilsynssak mot Hadsel i forbindelse med hendelsen som kan ha fått konsekvenser for behandlingen av hjerneslag hos en eldre pasient i kommunen. Saken er ikke ferdig behandlet hos Fylkeslegen i Nordland.

I midten av desember svarte tjenestekontoret for omsorgstjenester innen sektor for helse og omsorg i Hadsel kommune på en rekke detaljerte spørsmål fra Fylkeslegen.

Hendelsen skriver seg tilbake til mars 2017, men er først nå blitt offentlig kjent, etter at Vesterålen Online har fått inngående kjennskap til saken.

Trygghetsalarm

Ifølge svaret fra Hadsel kommune til Fylkeslegen i Nordland skjedde det uheldige forhold etter at pasienten den aktuelle kvelden utløste trygghetsalarmen for å få hjelp av kommunens helsepersonell.

Både alarmoperatør og hjemmetjeneste mottok alarmsignalet fra pasienten omkring midnatt. Alarmen ble registrert klokka 23:39 hos alarmoperatøren. Legevakta registrerte kontakt med hjemmetjenesten klokka 00:02. I kommunens pasientjournal var hendelsen notert til klokka 00:45.

Denne kvelden opplyste pasienten til helsepersonellet at hun følte seg klam, overopphetet og skjelven. Hun hadde snøvlete tale, men virket ellers klar og orientert.

Ble undersøkt

Det ble tatt både blodtrykk, puls og nevrologisk test på pasienten. Også ambulansepersonell som kom til, gjennomførte ulike undersøkelser. Under konsultasjon med legevakten forsvant symptomene hos pasienten. En følge av dette var at pasienten ikke fikk behandling der og da. Like før klokka 08:00 den følgende morgenen, utløste pasienten igjen trygghetsalarmen.

«Symptomene var da konstante fra de ble oppdaget og frem til hun ankom legekontoret cirka klokka 9:15», skriver kommunen i sitt svar til Fylkeslegen i Nordland.

Flere symptomer

«Dagen etter på morgenen … ble det tatt blodtrykk, puls og nevrologisk test. Det ble ikke brukt mer tid på å undersøkelser da sykepleier var sikker på at dette dreide seg om hjerneslag og legevakt ble på nytt kontaktet».

Denne morgenen hadde pasienten også snøvlete tale, men hadde i tillegg blant annet subbende gange samtidig som det virket som hun glemte ord og handlinger.

Har ikke svar

Fylkeslegen har for øvrig bedt kommunen om å svare på spørsmål knyttet til hvor lang tid det tok fra symptomene oppsto til pasienten ble innlagt på Nordlandssykehuset (NLSH).

«Det er vanskelig å svare på hvor lang tid det har tatt fra symptomene startet, til innleggelse, i og med at legekontoret har vært mellomledd i saken. Hun ble fraktet fra hjemmet og ned til legekontoret cirka klokka 09:15 om morgenen. … Hvor lang tid det tok før … valgte å sende pasienten videre til NLSH vet ikke hjemmetjenesten», heter det i redegjørelsen fra kommunen til Fylkeslegen i Nordland.

For mye å gjøre

Både legevakta, ambulansepersonell og hjemmetjenesten var involvert kort tid etter at pasienten hadde utløst trygghetsalarmen om kvelden, men det er uklart hvem som tok beslutningen som medførte at pasienten ikke fikk behandling på dette tidspunktet.

«I følge nattevakten ble det hentydet av ambulansepersonellet, som i samarbeid legevakten var enige om at dette ikke var en cerebralhendelse (hjerneslag, journalistens merknad). Pasienten hadde likevel ytret ønske om legekonsultasjon. Dette ble det ikke tatt hensyn til, siden det var mye å gjøre på legevakten og at pasienten trolig ville bli sendt hjem i taxi like etterpå. Ambulansepersonalet mente at det var bra at ambulansen ble kontaktet en gang for mye enn en gang for lite. Pasienten ble av ambulansepersonellet oppfordret til å kontakte fastlege dagen etter. Pårørende ble ikke kontaktet».

Ute av «tidsvinduet»

I følge den kommunale rapporten til Fylkeslegen ble pasient og nattevakt fra hjemmetjenesten enige om at pasienten skulle utløse trygghetsalarmen dersom det skulle oppstå noe. Trygghetsalarmen ble imidlertid ikke utløst før morgenen etter. Da ble pasienten funnet i en forkommen tilstand i hjemmet sitt.

Da helsepersonellet ble sikker på at det var snakk om hjerneslag, ble det lokale legekontoret på Hadseløya kontaktet for undersøkelse og vurdering om innleggelse på sykehuset. I løpet av natta hadde det såkalte «tidsvinduet» for behandling med medisinsk nedbryting av blodproppen (trombolyse) passert. Det var derfor for sent å behandle pasienten etter denne metoden, der medisinens virkemåte kan stimulere nedbryting av blodproppene.

Kommunen beklager

Hadsel kommune sier i sitt svar til Fylkeslegen i Nordland at hjemmetjenesten, overfor de pårørende til pasienten, har beklaget at de ikke ble kontaktet allerede om kvelden og natta, samt at tilstanden ikke ble fulgt opp med tilsyn utover natta.

– Det ble avtalt med pasienten at hun skulle utløse alarm ved eventuell endring av tilstanden. Ved forverring ville det ikke vært sikkert at pasienten hadde klart å utløse alarmen på nytt. Hjemmetjenesten burde derfor vært inne på tilsyn flere ganger utover natta for å kunne fange opp endringer i tilstanden, skriver enhetsleder for hjemmetjenesten i Hadsel, Mariann Glad i redegjørelsen.

– Helsepersonell på natt hadde dessverre blitt usikker på egne vurderinger da ambulansepersonellet i samarbeid med legevakta, hadde vært tydelig på at dette ikke var et hjerneslag. Dette som går på vurderinger og slag har blitt tatt opp med de involverte og personalet for øvrig flere ganger etter denne hendelsen, skriver Mariann Glad, som også opplyser at det er planlagt internkurs på området.

Venter på Fylkeslegen

Helse- og omsorgssjef Marion Sofie Celius i Hadsel kommune opplyser til Vesterålen Online at kommunen har tilkjennegjort sitt syn i brevet som er sendt til Fylkeslegen i Nordland.

– Saken ligger nå hos tilsynsmyndighetene og vil få sin behandling der. Der er derfor ikke naturlig å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier helse- og sosialsjef Marion Sofie Celius i en kommentar til Vesterålen Online.