Høyre-lederen flyttet til Hadsel for å kunne flire mer

Den ennå ganske nybakte lederen i Hadsel Høyre hadde fram til 2011 bodd stort sett hele livet i Øksnes. – Så traff jeg en fyr fra Hadsel som fikk meg til å flire masse, smiler hun.

FEM GENERASJONER: Bildet ble tatt i 2014 da Lenas bestemor, Kirsten, fremdeles levde. Til venstre står datteren Isabell med lille Emilie på armen. I midten er Lenas mor Hildegunn. FOTO: PRIVAT 

Pluss

Paret bygde etter hvert hus på Sandnes og trives etter sigende svært godt.

– Vi syntes det var fint at det er så mye sol der. Der trives vi veldig godt. Det er et veldig inkluderende lokalmiljø, der det er mye opp til deg selv hvor mye du ønsker å være med. Og ja, han får meg fremdeles til å flire masse, sier hun.

Vokste opp med politikk

Arntzen vokste opp i en politisk meget aktiv familie, der moren blant annet har sittet både som kommune- og fylkespolitiker. For Arbeiderpartiet.

– Politikken har alltid vært en el av meg, selv om jeg ikke var aktiv selv. Da jeg for syv år siden flyttet til Stokmarknes og altså bort fra familien, savnet jeg det. Så dermed meldte jeg meg inn i et parti.

– Hvorfor Høyre?

– Jeg ønsker enkeltmenneskets valgfrihet velkommen. Jeg synes sykehjem er et fint eksempel på at private sykehjem kan avlaste det offentlige med å tilby tjenester. Jeg er opptatt av velferdssystemet vårt. Dette med å få folk i arbeid, sosialhjelpsmottakere i aktivitet og generelt bedre systemer for å hjelpe mennesker som mottar ytelser fra det offentlige er viktig for meg. Her mener jeg regjeringen har gjort en god jobb siden jeg først ble medlem i Høyre. I tillegg må vi skape gode vekstvilkår for næringslivet, og ikke minst må vi forstå næringslivet. For å nevne noen grunner til partivalget, sier hun.

Familien skal ha taklet valget av Høyre fremfor Ap godt.

– Mamma har tilbudt meg opplæring og veiledning, så det tar jeg som et tegn på aksept, sier 41-åringen.

Bestemor som 37-åring

Arntzen ble relativt tidlig mor til ei jente som ble enda tidligere mor til ei jente.

– Jeg ble bestemor da jeg var 37 år.

– Hvordan opplevdes det?

– Min første reaksjon var kanskje litt irritasjon, ikke fordi jeg skulle bli bestemor, men at hun skulle bli mamma så ung. Jeg hadde ønsket for hennes del at hun hadde ventet med det, men man tar imot det som kommer og det har vært bare lykke. Hun er en så flink mamma og har vært flink til å oppsøke kunnskap i mangel på erfaring, roser den unge mormoren.

At Arntzen høsten 2017 takket ja til å bli leder for Hadsel Høyre har sammenheng med at datteren flyttet sørover.

– Jeg har vært med i partiet siden rundt 2013. Der har jeg hatt en veldig tilbakelent rolle, men nå som Lina (Vibe, red.anm.) sluttet, mistet vi en veldig dyktig person. Omtrent samtidig flyttet dattera mi til Bodø og tok med seg hjertesteinen min, dermed fikk jeg frigjort en del tid. Da ble det aktuelt å ta på seg et slikt verv, sier hun.

Jobber midt i politisk smørøye

Hun jobber som rådgiver i samhandlingsavdelinga ved Nordlandssykehuset.

– Altså i forbindelse med samhandlingsreformen. En av mine arbeidsoppgaver er på systemnivå å bidra til at vi har gode pasientforløp i overgangen mellom sykehus og kommune. Fra personen blir syk til vedkommende er ferdig behandlet.

– Mildt sagt et spennende område for en lokalpolitiker?

– Det er et interessant skjæringspunkt.

– Hva mener så du om sykehjemsplasser kontra hjemmebasert omsorg i Hadsel?

– Jeg mener det er viktig og riktig å satse på hjemmebasert omsorg. Det er fremtiden. Når det gjelder sykehjemsplasser må vi planlegge ut fra både demografi, analyser og organisering av tjenestene generelt, men jeg innrømmer at jeg er litt spent på om vi planlegger med nok plasser ja. Det er kjedelig hvis vi skulle bli sittende med for få plasser, for å si det sånn, sier hun, sier hun.

Åpent møte for høyrefolk

I forbindelse med at lokallaget har nytt styre, og at kommunevalget «bare» er halvannet år unna, inviterer Arntzen og kompani til et åpent møte tirsdag 13. februar.

– Vi skal prøve å aktivisere en del medlemmer og samtidig gi informasjon om partiet. Vi ønsker at medlemmene skal bli kjent med oss og få fram at det skal være trygt og artig å komme på møter i Hadsel Høyre. Du kan kanskje kalle det et «kick off» til valgkampen 2019. Vi får besøk av Dag Terje Klarp Solvang. Han er markedssjef i Høyre og var valgkampleder nå i høst.

– Hvem tror du blir ordførerkandidaten for Høyre?

– Jeg har noen som jeg har tenkt på som kan være gode kandidater. Men det spørsmålet er fremdeles åpent og vi får se hva som skjer når det er klart for nominasjon.

– Hvor aktuelt er det å samarbeide med Frp etter neste valg?

– Det er noe partiet vil ta stilling til, men vi venter litt på dette møtet hvor vi får aktivisert en del av medlemsmassen. Vi tenker at de skal være med på den avgjørelsen.

– Det blir flere muligheter til å prate politikk med deg senere fram mot september 2019, men jeg lurer på hvor du står i oljespørsmålet?

– Personlig mener jeg vi har nok kunnskap til å si at vi ikke trenger noen konsekvensutredning. Når Havforskningsinstituttet og andre instanser forteller at dette ikke er bra, så bør vi prioritere fiskeriet og la det være. Det kan hende noen blir sure på meg for at jeg sier det, men det er min mening som står fullstendig på min egen faktura. Hadsel Høyre har et årsmøtevedtak fra 2016 på at vi ønsker konsekvensutredning. Men jeg gjør det altså ikke, sier Arntzen.

Kobler av med hotellarbeid

Hva gjør så denne damen når hun ikke står på for sykehuset eller partiet?

– Familien min driver hotellet på Myre. Det er som balsam for sjelen å ta seg en tur ut dit og få seg ei vakt, treffe folk og treffe de ansatte. Det er veldig artig å få være med og utvikle det. Dermed får jeg innblikk i både nærings- og reiseliv, sier hun.

Ellers er fritiden hennes litt prosjektbasert.

– I fjor høst fant jeg eksempelvis ut at jeg hadde lyst til å få arrangert en konsert på Sandnes, da tok jeg initiativ også fikk vi arrangert den konserten. Den var det godt å bli ferdig med, og å få hverdagen tilbake. Så går det en stund, og så har man motivasjon til å gå løs på nye ting. Det er sånn jeg liker det, sier 41-åringen og legger til at hagearbeid også gir mye glede.