Det var på vei fra et MC-treff i Harstad, i retning Refnes og Sortland en tidlig morgen i juni 2017, at sortlandsmannen ifølge tiltalebeslutningen fra Politimesteren i Tromsø kjørte bil samtidig som han var påvirket av alkohol.

Den tiltalte møtte i Trondenes tingrett i Harstad fredag 26. januar og erkjente seg skyldig etter tiltalen. Det ble ført to vitner i saken. Han vedtok dommen da den ble forkynt ved Vesterålen tingrett mandag 5. februar.

Husker lite

Aktor Mona Madsen la i retten ned påstand om at den tiltalte burde dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til fengsel i 36 dager, en bot på 45.000 kroner og at bilføreren skulle fradømmes retten til å kjøre førerkortpliktig motorvogn i en periode på fire år. Den tiltalte ba retten behandle ham på mildeste måte.

Den tiltalte forklarte i retten at han hadde vært på et MC-treff i Harstad forut for forholdet han nå er straffet for. Han hadde drukket en flaske rom, og festingen begynte tidlig og varte utover dagen, kvelden og natta den aktuelle fredagen i fjor sommer.

Han opplyste til retten at han husker at det ble noe krangling på MC-treffet i Harstad, og at han deretter kjørte bilen mot Sortland. Den tiltalte husker ikke selv at han satte seg i bilen og kjørte, og husker ifølge dommen fra Trondenes tingrett heller ikke noe fra selve kjøreturen.

I veigrøfta

Tiltalte husker imidlertid at han kjørte bilen utfor veien og i veigrøfta i Kvæfjord. Han stakk fra området og tilkalte en person han hadde vært i kontakt med flere ganger på telefon før bilferden fra Harstad mot Sortland. Denne hadde oppfordret ham til å sove ut rusen og frarådet ham fra å kjøre bil i den tilstand han var i.

Som passasjer på vei tilbake fra Kvæfjord drakk han mellom én og to bokser øl. Sent på formiddagen ble han tatt av politiet, som tok blodprøve av tiltalte fem timer etter kjøringen.

En huseier i området hvor bilen havnet i grøfta, forklarte i retten at hun så den aktuelle bilen ved en utkjøring nedenfor eiendommen sin.

«Bilen ble startet opp og ble rygget bakover. Så ble bilen kjørt forover og i veigrøfta. Hun så en ung mann komme ut av bilen og at han deretter satte seg i bilen og startet motoren og forsøkte å få bilen opp fra veigrøfta. Da han ikke klarte dette løp mannen fra stedet», heter det i vitnes forklaring og rettsboken fra Trondenes tingrett.

Usikker promille

Retten mente ut fra vitneforklaringene og blodprøve at det var bevist at tiltalte utover enhver tvil forholdte seg slik det var beskrevet i tiltalebeslutningen. Analyseresultater fra blodprøven som ble tatt, viste at han hadde en promille på 1,64 under kjøringen. Ettersom han hadde drukket en til to bokser øl etter kjøringen, mente retten at prinsippet om at tvilen skal komme tiltalte til gode til anvendelse. Det gikk fem timer fra kjøring til blodprøve ble tatt. Den eksakte promillen under kjøringen var derfor usikker. Retten kom etter sitt skjønn fram til at tiltalte minst hadde over 0,5 i promille, kanskje så mye som 1,2 i promille.

Retten kom fram til at tiltalte hadde en promille som var langt over straffbarhetsgrensen under bilkjøringen, også når øldrikkingen etter kjøringen tas med i beregningen. Han handlet også med forsett.

Fengsel og bot

Fordi tiltalte i 2011 ble dømt for promillekjøring i Vesterålen tingrett, mener retten at han skal straffes med ubetinget fengsel og bot.

Han hadde dessuten kjørt bil i beruset tilstand over en lang streking, gjennom Harstad sentrum og på et tidspunkt av døgnet hvor det var annen trafikk på veiene. Retten mente derfor at fengselsstraffen skal være på 21 dager, 15 dager kortere enn aktors påstand.

I tillegg beregnet retten at tiltalte skulle ilegges en bot ut fra sin lønn. Bota ble skjønnsmessig satt til 30.000 kroner, subsidiært 15 dagers fengsel dersom den ikke betales. Bota er 15.000 kroner lavere enn det aktor påsto under forhandlingene i Trondenes tingrett.

Tap av førerkort

Fordi det blant annet ikke oppsto skade under utforkjøringen, kom retten fram til en mildere dom enn det aktor hadde krevd. Dette fikk også utslag i kortere lengde for den perioden sortlandsmannen skulle tape retten til å kjøre motorvogn, som ble redusert til tre år fra tidspunktet for promillekjøringen.

Han ble også dømt til å gjennomføre full ny førerprøve før han igjen kan settes seg bak rattet etter at denne delen av straffen ser sonet. Saksomkostninger til staten ble beregnet til 1.500 kroner. Dommen var enstemmig.