Fredag holdt hovedutvalget for teknisk sektor et ekstraordinært møte for å ta unna saker som haster.

Midlertidig

Blant dem var søknad fra Levende Mellomlagring AS, som har sendt inn søknad om levendelagring av torsk på lokalitet i Staven. Bak firmaet står Gunnar Klo AS, og siden sesongen er i gang, er tiden en viktig faktor.

Hovedutvalget er positive til å innvilge søknaden, men stiller også noen begrensninger, blant dem at tillatelsen bør gis midlertidig for 2018 og 2019.

Generelt er det vurdert fra Øksnes havnevesen KF at mellomlagringsanlegg også skal gis tidsbegrensning gjennom aktivitetsplikt som for eksempel akvakulturanlegg. Begrunnelsen for dette er at sjøområdene er for verdifulle til at de skal bli beslaglagt uten at de er i bruk.

Nærmeste nabo som er Staven Grus AS har uttalt seg positiv i forhold til planene.

Bekymret for presedens

Fra administrasjonens side var det en viss bekymring for at en tillatelse ville kunne skape presedens.

– Vi frykter at der kan komme tilsvarende søknader, og at et ja til denne kan føre til et frislipp,  noe som er litt skummelt. At denne saken skaper presedens, og vi må si ja til alle som søker heretter, sier saksbehandler John Magnus Larsen, som la fram saken.

Man brukte en del tid på å avklare om dette er ei reetablering eller et nytt anlegg som kommer.

Lokaliteten skal kun brukes til mellomlagring av fisk. Anlegget ønskes plassert i samme område som det er utplassert et mellomlagringsanlegg for levendefanget torsk.

Nytt og større anlegg

– Med de kvoter som er på båter i dag er det mange incitament for å ha ei mellomlagring. Og Staven er positiv til akvititeten, sier utvalgsleder Torgeir Larsen.

I en pause i møtet ble det avklart at anlegget er nytt, men formålet det samme som området har vært brukt til tidligere.

– Jeg har snakket med Arne Karlsen, han opplyste at det er et større og nyere anlegg enn det de har hatt tidligere. Det gamle er tatt bort og dette er et mer moderne anlegg tilpasset dagens situasjon. Men formålet er uendret, sier John Magnus Larsen.

– For å møte spørsmålet med presedens som er vårt dilemma, så kan det vises til Fiskeridirektoratet sin uttalelse der de gir tillatelse til reetablering. Reetablering er et forhold som ikke skaper presedens for nye anlegg i området, sier Torgeir Larsen.

Han fremmet et forslag om at søknaden om mellomlagring innvilges, siden dette er ei reetablering der bruken av området er uforandret, og forslaget ble enstemmig vedtatt av hovedutvalget.