Beate Solvoll er prosjektleder og veterinær hos Fiskeriparken på Myre, og framsnakker initiativet fra som er kommet fra NAV Øksnes.

Omfattende læreplan

Et AMO-kurs er nå i gang, der 15 kursdeltakere i løpet av seks uker på fulltid får lære både teori og praksis. Kurset skjer i samarbeid med Myre fiskemottak, der deltakerne får opplæring av filetproff og produksjonsleder på filet, Siw Jakobsen.

– I den delen av kurset som er praksis, følger kursdeltakerne normal arbeidstid ved Myre fiskemottak, sier Solvoll.

Og de lærer langt mer enn praktisk opplæring i filetering.

– Læreplanen er ganske omfattende. I praksis lærer de blant annet kvalitetsvurdering av fisk, råstoffbehandling og utbyttekontroll i forbindelse med filetering. Hygiene og internkontroll er også tema. Dette er en hel kurspakke der deltakerne er innom veldig mye forskjellig, sier hun.

– Det skal gi dem nødvendig kunnskap ikke bare på filetbiten, men hele produksjonsprosessen, fra fisken landes til den ligger ferdig prosessert som filet til forbruker, sier Solvoll.

Spennende

– Dette er et spennende opplegg, der vi også leier inn eksterne til å komme for å undervise. Blant dem er Fredrik Olsen fra Primex, sier Beate Solvoll som har ansvaret for delen som handler om internkontroll ved hvitfiskanlegg.

Også andre konsulenter blir leid inn, blant annet innen produksjonsmetodikken Lean.

– Den er rett og slett en produksjonsmetodikk som gir en optimalisert produksjon. En filosofi som implementeres i produksjonen. En hel kursdag er satt av til dette temaet. Også interkontroll og HACCP -systemet innen produksjon er med i kurset, sier hun.

HACCP  er forøvrig et internasjonalt anerkjent. system for fareanalyse og risikovurdering innenfor næringsmiddelindustrien. Solvoll har selv ansvar for hygienedelen av kurset.

Veldig vellykket

Tre år siden var forrige gang det ble kjørt AMO-kurs for rekruttering til fiskeindustrien.

– Kurset høsten 2015 var veldig vellykka, jeg tror faktisk alle fikk seg jobb i fiskeindustrien. Det kurset var ikke så spisset inn mot filetproduksjon, det var mer om alle typer hvitfiskproduksjon, sier hun.

Kursdeltakerne vil også lære konvensjonelle metoder, som salting og tørking.

– De skal være innom det aller meste, selv om vi spisser det litt innen filet, vil de også få en bred innføring i hele hvitfiskproduksjonen, sier Solvoll.

Også forsker fra Nofima kommer til Myre for å undervise om filet og kvalitet.

– Fiskeriparken har et veldig godt kontaktnettverk innen forskning, utvikling og med næringsaktører, slik at vi forsøker å hente inn de med relevant kompetanse til kurset, sier Solvoll.

– Et bra tiltak

Det er en veldig fin gjeng som er på kurs og jeg er imponert over engasjement og holdning hos kursdeltakere, uttaler Beate Solvoll fra Fiskeriparken.

Martin Rasmussen hos Primex er generelt positiv til at det gjennomføres et slikt kurs som bidrar til kompetanseheving i regionen.

–Vi bidrar med kursholdere fordi vi synes dette er et bra tiltak, uttaler Martin Rasmussen daglig leder hos Primex Norway AS.