De to reiser i et følge med totalt åtte utvekslingsstudenter som har et opphold i Norge gjennom utvekslingsorganisasjonen AFS. Gaia Ariani og Zoè Poll bor til daglig i Oslo, og reisen til Vesterålen var det første møtet med Nord-Norge.

Utvekslingsstudentene opplever Nord-Norge for første gang, og var på Myre under skreifestivalen. Til høyre Helge Idar Øvergård og kona, som er en av vertsfamiliene. Foto: Tone M. Sørensen

– Veldig eksotisk

Møtet med Vesterålen har gjort sterkt inntrykk.

– Vi har fått se nordlyset, og fisk. Det er veldig eksotisk å komme hit, og veldig nordnorsk akkurat her synes jeg. Også er det veldig annerledes fra livet i Oslo, sier smiler Zoè Poll, idet unger med oljehyre og kniver vrimler rundt.

– Det er veldig interessant å være her og få oppleve kulturen, sier hun.

Hun har til og med fått sansen for fisk av å komme til Vesterålen.

– Jeg likte absolutt ikke fisk før, men det har endret seg. Nå liker jeg fisk, sier hun.

Gaia Ariani og Futura Di Carlo er imponert over tungeskjærerne.

– Kanskje jeg skal tørre å prøve tungeskjæring, sier Ariana, og de sørget også for å sikre seg selfier med mengder av fisk på.

Italienske Gaia Ariana og Futira Di Carlo synes det var en stor opplevelse å se VM i tungeskjæring under Myre, som er ett av innslagene når de nå er på ei ukes besøk i Vesterålen. Foto: Tone M. Sørensen

Ei ukes opphold

Utvekslingsstudentene har vært i Norge i seks måneder, og har nå ei ukes opphold i Vesterålen, før de onsdag returnerer til Sør-Norge.

Mens de er i regionen, bor de hos familier som har meldt seg frivillig som vertsfamilier. Helge Idar Øvergård og kona har hatt utvekslingsstudent boende hos seg tidligere ett helt år. Da de fikk spørsmål fra AFS sa de ja til å ta imot to studenter.

For tilreisende er skreifestivalen et eksotisk møte med kystkultur. Her skreimarsj, som gikk fra Myre kysthotell til Gunnar Klo. Foto: Tone M. Sørensen

– Vi har ei jente fra Italia på besøk, også kommer det en student til. Vi fikk forespørsel fordi disse utvekslingsstudentene aldri før har vært i Nord-Norge, og hadde lyst til å oppleve landsdelen i løpet av oppholdet sitt, sier Øvergård.

Og han forteller at de har vært utrolig heldige. Det kalde og klare været har gitt et fantastisk nordlys.

– Noen av dem stod opp klokka fire om natta og gikk ut for å oppleve nordlyset. Også å være her under skreifestivalen tror jeg har vært en stor opplevelse for dem, sier han.

Gaia Ariani fikk testet hvordan det er å være tungeskjærer, til høyre Jonny Rindø Johansen, som gav gode råd. Foto: Tone M. Sørensen

– Og Gaia Ariani fikk til og med forsøke seg på tungeskjæring, og med litt eksperthjelp fikk hun skåret sin aller første torsketunge.