Det gamle nordnorske sagnet lever videre blant annet gjennom sanger med tekst av Linda Lillevik og musikk av Ola Bremnes.

Fredag 23. februar slipper plateselskapet Spell musikk sangen «Fly med» som digital singel (Spotify, Tidal osv.).

– Hele albumet med ni sanger slippes senere i vinter. Til sommeren settes fortellinga «Fly med» opp i Stormen i Bodø, opplyser Svein Spjelkavik i en pressemelding denne uke.

Tekstene til plata er skrevet av forfatteren Linda Lillevik fra Kabelvåg. Hun ga i 2014 ut barneboka Fly med, basert på det vakre sagnet om Skarvene fra Utrøst. Boka er rikt illustrert av kunstneren Dagfinn Bakke.

Linda har krydret fortellinga med tekster som Ola har satt melodi til. Det vokste til en CD-plate, som fulgte med selve boka da den kom.

Produksjon

– Siden da har Linda og Ola laget flere sceniske versjoner av sagnet, og hadde blant annet to store familieforestillinger på Festspillene i Nord-Norge i fjor, opplyser Spjelkavik.

– Albumet er produsert av Terje Nohr og spilt inn i Store Studio i Bodø med særdeles dyktige musikere. Et barnekor fra Astafjord er også med, forteller Ola Bremnes.

– Til scenen i Stormen

Sagnet om Skarvene fra Utrøst som hjalp fiskeren Isak ut av knipa og tok ham til Utrøst – et slags i Nordnorsk paradis – er fullt av mystikk og egner seg ypperlig til dramatisering.

9. juni settes det opp i ny versjon i Stormen Kulturhus i Bodø med kor, dansere, musikere, skuespillere.

– Regissør Anders Alterskjær er i full gang med å tilføre enda mere fart og bevegelse til dette rike materialet. Jeg gleder meg og får til og med lov å være med selv. «Fly med» i sceneversjon blir ei skikkelig storsatsing, lover Ola Bremnes.

– Det er meget mulig at jeg skal være med i den produksjonen i sommer, sier Bremnes, som onsdag var på vei hjem etter en tur til Trondheim.

– Her har jeg vært med på et intervju sammen med Tove Karoline Knutsen og Pål «Moddi» Knutsen på en kafé på Bakklandet. Det er NRK som lager et radioprogram på dette møtte, forteller Bremnes.

Bremnes trio

– Jeg og mine søsken, Kari og Lars, har nylig hatt samling i Oslo i forbindelse med oppsetningen av et bestillingsverk til Festspillene i Nord-Norge. Her er vi godt i rute og en rekke tekster er på plass, forteller Bremnes.

– Jeg skal i mars spille en konsert i Narvik basert på platen med Petter Dass. De er en konsert han har kalt Petters poetiske pulver. Det er også navnet på en relativt ny Petter Dass -plate utgitt i oktober 2017 med et stjernelag av musikere: Ragnhild Furebotten (fele), Tore Bruvoll (gitarer), Helge Norbakken (trommer), Bjørn Andor Drage (orgel) og Gjermund Silset (kontrabass). Ragnhild kunne ikke komme til VU, men har en glimrende erstatter i felespilleren Hallvard Bruvoll; ellers er det originale bandet intakt.

Konserten finner sted lørdag 17. mars under Vinterfestuka 2018 i Narvik.

Sagnet om Skarvene på Utrøst

Utrøst er i nordnorsk sagntradisjon et huldreland/hildreland som ligger ute i havet utenfor Røst.

Fiskere som er kommet ut i stormvær og har mista leia, kan oppleve å strande på ei ukjent øy med kornåkre og saftig gras. Huldrefolket som bebor øya, driver med fiske og gårdsbruk som menneskene, men det er rikere fiske, større avlinger og feitere kyr enn hos oss. Det er også et sagn om de tre skarver som er gjenfortalt av Asbjørnsen. Da er det tre bønder som bebor øya, som kan gjøre seg om til skarver. Dette har gitt motiv til Røsts kommunevåpen, som viser tre toppskarver.

Utrøst i litteraturen

  • Sagnet om Utrøst sto første gang på trykk i Christopher Hansens Norsk folkekalender i 1849

  • Under tittelen «Borgaren paa Utrøst» presenterer Ivar Aasen en versjon av sagnet i «Prøver av Landsmaalet i Norge» i 1853. Åsen bruker sagnet for å vise talemåten i Lofoten.

  • Peter Christen Asbjørnsen har med sin versjon av sagnet i «Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn» 1869

  • Hans Gude illustrerterte historien i 1879

  • Theodor Kittelsen ble fortalt sagnet på Røst og publiserte det under tittelen

  • «Verøy-Isak og Utrøst-Kallen» i boka Lofoten, 1890

  • I 1974 gir JW Cappelen sagnet ut med illustrasjoner av Karl Erik Harr