Amundsen sier at han hele tiden har stått på for trafikksikkerheten for myke trafikanter på Dverberg.

– Jeg er særlig bekymret for strekningen på 300 meter mellom Dahletun omsorgsboliger og Coop Marked. Ingenting er gjort, sier Amundsen. Han viser til at det på Dahletun bor eldre mennesker som drar til butikken for å handle.

– De må gå i kjørebanen for å komme seg dit. Mange er avhengig av rullator. Det er et under at ingen av disse har blitt påkjørt i årenes løp. Tirsdag opplevde jeg det mange har fryktet kunne skje. En eldre dame datt i veibanen og slo seg stygt. Heldigvis ble hun ikke påkjørt, men hun havnet på sykehus. Jeg frykter at det kan gå liv neste gang, sier Amundsen. Han mener at gang- og sykkelvei på strekningen hadde vært det beste, men frykter at dette blir for trangt.

–I alle fall et fortau

– Bebyggelsen ligger for nært opp til veien. Derfor mener jeg at det beste er å bygge et fortau på strekningen. Det bør ligge på venstre side sett fra sør. Her ligger både omsorgsboliger, varmtvannsbasseng, fysioterapi og hjemmesykepleie. På strekninga ligger også Skolestua barnehage, samt boligfelt. Når man kommer til Coop Marked må det lages en fotgjengerovergang, sier Amundsen. Han mener at det kan legges ut kantstein mot kjørebanen i hele lengden.

– Strekningen berører innkjørselen til ni boliger. Disse må få en nedsenking i fortauet, som da må flukte med nåværende høyde av fylkesveien, mener Amundsen. Han mener at Andøy kommune har sviktet Dverberg, siden det har gått så mange år uten at sikkerhetstiltakene har kommet på plass.

– Det er mange ingeniører på teknisk avdeling i Andøy kommune. De må nå kunne få satt i gang dette prosjektet. Dersom de ikke har kapasitet, så foreslår jeg at de kontakter Sortland kommune for bistand, sier Amundsen. Han mener at Andøy kommune aktivt må gå på Statens vegvesen for å få dette prosjektet realisert en gang for alle.

Skrinlagt i 2014

Andøyposten skrev 23. oktober 2014 at Andøy kommunes gang- og sykkelveiprosjekt på Dverberg måtte skrinlegges på grunn av at reguleringsplanen gjennom Dverberg ble for dyr. Kommunen fikk tildelt 200.000 kroner fra Nordland fylkeskommunes trafikksikkerhetsutvalg (NFTU) til formålet, og tilbudet fra entreprenøren lød på 600.000 kroner.

Av den grunn ble det besluttet i samråd med NFTU at Statens vegvesen skulle utarbeide en reguleringsplan for området i stedet, og midlene ble dratt inn. Enden på visa ble da at tiltaket måtte inn på Nordland fylkeskommunes økonomiplan, og det skjedde ikke.

Ikke søkt nye midler

Ny sekretær for trafikksikkerhetsutvalget Andreas Thanke på teknisk i Andøy kommune bekrefter at Andøy kommune ikke har søkt nye midler for gang- og sykkelveiprosjektet gjennom Dverberg siden den gang. Når det skal søkes NFTU om midler må det stilles en kommunal garanti på 20 prosent av beløpet som det søkes om.

– Dette gjøres i forbindelse med økonomiplanen i desember. Det er trafikksikkerhetsutvalget som foreslår hvilke tiltak det skal søkes på, og så er det kommunestyret som gjør den endelige beslutningen, sier Thanke. Det ble ikke forberedt søknad for 2018, derfor er neste søknadsfrist 1. juli 2019.

– Prosjekt som blir prioritert av NFTU blir offentliggjort i oktober/november 2019, sier Thanke.