VOL har spurt Kommunal- og regionaldepartementet flere spørsmål om omstillingen av Andøy etter vedtaket i november 2016 om å legge ned Andøya flystasjon. Svarene viser at lite har skjedd,

Stortinget vil gi 95 millioner kroner til omstillingen av Andøy. Stortinget var imidlertid klar på at det skulles ytes en «ekstraordinær statlig innsats» for Andøysamfunnet.

Spørsmål

VOL ønsket derfor svar på følgende spørsmål:

– Hvordan har regjeringen definert begrepet «ekstraordinær statlig innsats» og hva gjøres for å følge opp dette – ut over den bevilgningen som er gitt til omstilling i Andøy?

– Hvor langt er man kommet med planene for frigjøring av arealer ved det som i dag er Andøya flystasjon?

– Hvor langt er man kommet med planleggingen av sivil drift av Andøya lufthavn med rullebanelengde som gjør det mulig for ATC å basere sin drift på store fly fortsatt kan lande på Andøya?

– Hvor langt er man kommet med å kartlegge kostnadene knyttet til dette?

Svar

– Så langt er det bevilget 45 millioner kroner i ekstraordinære statlige omstillingsmidler til Nordland fylkeskommune/Andøy kommune. Det er varslet i proposisjon til Stortinget for budsjettåret 2018 (Prop. 1 S (2017–2018)) at «Regjeringen vil bidra med ytterligere 50 mill. kroner utover forslaget i budsjettet for 2018 til omstilling i Andøy kommune», skriver Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Chaffey trekker også fram økt bevilgning til NAROM.

– Tilskuddet til NAROM over Kunnskapsdepartementets budsjett ble økt med 6,6 mill. kroner til 15 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett 2017. Økningen av tilskuddet er videreført i budsjettet for 2018. Tilskuddsøkningen gjør det mulig for senteret å øke den pedagogiske aktiviteten, skriver Chaffey.

Til slutt peker han på planene for oppskyting av små satellitter fra Andøya.

– Styret i Andøya Space Center sendte 11. oktober en søknad til Nærings- og fiskeridepartementet om støtte til en mulighetsstudie for å se på mulighetene for en mulig etablering av oppskytingsfasiliteter for småsatellitter på Andøya, skriver Chaffey.

Samhandlingsavtale

Når det gjelder frigjøring av arealer ved Andøya flystasjon skriver Chaffey følgende:

– Et godt samarbeid med næringsliv og lokale myndigheter er avgjørende. Forsvarsdepartementet (FD) har derfor gitt underlagte etater i oppdrag å få på plass en samhandlingsavtale, slik at Andøya Space Center/Andøya Test Center (ASC/ATC) kan få tilgang til flystasjonen for videre utvikling av egen virksomhet. Samhandlingsavtalen må avstemmes mot Forsvarets operative behov på kort og lang sikt, før den ferdigstilles, skriver Chaffey..

Han skriver at Forsvarsbygg (FB) har satt ned en prosjektgruppe som skal se på etterbruk av arealene på Andøya.

– Prosjektgruppen består av representanter fra Andøya kommune, Nordland fylkeskommune, ASC/ATC og FB. Samhandlingsavtalen var tema på prosjektgruppemøte før jul og ASC/ATC meldte inn sitt infrastrukturbehov på Andøya til FB i januar 2018. FB arbeider med et utkast til samhandlingsavtale som vil bli oversendt ASC/ATC i løpet av de neste ukene, skriver Chaffey.

Sivil drift

Når det gjelder sivil drift av flyplassen, skriver Chaffey at det ikke er gjort noe.

– Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet samarbeider for å sikre en god videreføring av flyplassen i tråd med Stortingets føringer, men det er så langt ikke igangsatt planlegging av sivil drift. Det er som kjent fortsatt noen år til Forsvarets virksomhet flyttes til Evenes, skriver Chaffey.

– Merkelig

– Sett i forhold til hva Stortinget har vedatt, er det ikke levert i forhold til arealdisponering og behoveene for Andøya Space Center. Det er der vi står drøyt ett år etter vedtaket om å legge ned flystsajonen, og det er alvorlig. Man kan ikke vente med tilretteleggingen til at Forsvaret eventuelt flytter ut. Når det gjelder arealbehovet til Andøya Space Center, var det først i november 2017 at det skjedde noe – ett år etter at vedtaket ble gjort, sier Solsvik.

MERKELIG Ordfører Jonni Solsvik (til venstre) synes flere av svarene fra regjeringen om omstillingsinnsatsen for Andøy er merkelige. Her er Solsvik i samtale med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under høringen i Stortinget i januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Han synes også det er merkelig at Chaffey trekker inn satellittoppskyting i omstillings-svaret.

– Det handler ikke om omstilling, men om statens forvaltninger av eierskapet til Andøya Space Center og om man ønsker utvikling, sier Solsvik.

En annen merkelighet han reagerer på, er Chaffeys svar om Forsvarets behov på Andøya –  på kort og lang sikt.

– Utgangspunktet for Stortingets vedtak er jo at det er noe behov, Men så kom meldingen om at E-tjenesten skal være på Andøya. Og nå jobber man med planene for mottak av allierte styrker. Det er uansett ikke t argument for at å ikke få på plass en samarbeidsavtale som sikrer utviklingen av Andøya Space Center og Andøya Test Center, sier Solsvik.