– Dette har vært nøye gjennomtenkt. Vi har vært på befaring med skuter i utmarka og sjekket hvilke muligheter flammene hadde for å spre seg. I samarbeid med brannsjefen konkluderte vi med at det ikke var fare for at flammene ville spre seg til bebyggelsen, forklarer Larsen.

– Vi er godt fornøyd med resultatet, legger han til.

Fjerner einer

Intensjonen med bråtebrannen var å brenne ned store mengder einer i fjellsida.

– Det er et problem at terrengområdet gror igjen på grunn av mange einer. Derfor satte vi i gang bråtebrenningen. Vi vil rett og slett brenne ned hele fjellsiden for å rydde i kulturlandskapet, opplyser Larsen.

Han dementerer derfor at bråtebrannen kom ut av kontroll, men understreker at det var en faktor som ikke gikk helt etter planen.

– Reglene tilsier at man skal varsle 110-sentralen i Bodø i forkant av bråtebrenning, men på grunn av en kommunikasjonssvikt, gikk det ti minutter før det skjedde. Da ble deler av brannmannskapene kalt tilbake, sier han.

Krav til forhold

Ifølge Larsen må det være spesielle forhold for at en bråtebrann kan finne sted. Mandag var de forholdene bortimot optimale.

– Det var perfekte forhold, som innebærer at det var tørt og snø i alle retninger, inkludert oppe på fjellsida. Med det utgangspunktet kunne ikke brannen spre seg til folk og bebyggelse. I tillegg var vinden en viktig faktor. Det var sørøstlig vindretning, slik at ikke røyken ville bevege seg ned mot sentrum, understreker han.

Forstår folks reaksjon

Hansen presiserer at han forstår at folk blir uroet når de ser flammene og røyken oppe i fjellsiden.

– Det ser nok dramatisk ut når man ikke kjenner til hensikten, forteller han.

Når det ble meldt om at brannen blusset opp igjen mandag kveld, sier Larsen at det ikke er helt presist.

– Det sluttet aldri å brenne, men vinden virker inn på størrelsen på flammene. Flammene blir også mer synlige i mørket, sier han.

Fortsetter brenningen

Bråtebrenningen i Haugnyken er ikke ferdigstilt og vil etter planen fortsette i dagene fremover.

– Vi har fått tillatelse av brannsjefen til å holde på videre. Forbudet mot bråtebrann inntrer først 15. april, men så lenge skal vi ikke holde på. Når utgangspunktet er så godt som de er nå, må vi utnytte det. Vi har gått lenge og ventet på at vi kunne begynne å brenne, men til syvende og sist er det selvsagt værforholdene som avgjør hvor lenge vi kan holde på, slår Stein-Are Larsen fast.