8. mars er den internasjonale kvinnedagen. På Andenes ble den markert i Arresten, der 40 kvinner samlet seg for å snakke om likestilling.

– Mange tror vi har full likestilling i Norge. Men kvinner med akademisk utdannelse tjener 20 prosent mindre enn menn med tilsvarende utdanning. Kvinner blir fortsatt utsatt for hersketeknikker som usynliggjøring og latterliggjøring, sa Elin Wiik, som gjorde opp status for likestillingen, både nasjonalt og lokalt.

– I Andøy har vi kvinnelig rådmann og mange kvinnelige næringslivsledere. Men i bedriftsstyrene er det få eller ingen kvinnelige styreledere, sa Wiik.

– Kamp mot deltid

Aud Sellevold har i mange år jobbet innen helsesektoren i Andøy kommune. Hun tok for seg bruken av deltidsstillinger.

– Det var ikke slik før. På 1970-tallet var det noen som ønsket deltid for å være mer hjemme. På 80-tallet ble arbeidstiden redusert. I helsesektoren ble det gjort ved å kutte helgejobbing. Dermed endte man opp med deltidsstillinger på 18 og 20 prosent. Det gir ikke en lønn å leve av. Deltidsstillingene er både et resultat av ønsker og strukturelle endringer. Det må en kamp til for å gjøre noe med det. Enkelt blir det ikke, sa Sellevold.

I tillegg sørget Bente Alsos for litt underholdning underveis.