Styret i «The Whale» og Andøy Reiseliv samlet i helga internasjonale hvalforskere på Andenes til en konferanse.  Internasjonal forskerhjelp skal bidra til å gjøre «The Whale» best mulig rustet til å oppfylle ambisjonene om prosjektet.

Etter å ha opplevd Andøys natur, havet og hvalsafari var tilbakemeldingene fra de tilreisende unisont positivt til etableringen av et opplevelsessenter på Andenes. Et sentralt spørsmål for konferansen var hvordan kombinere forskning på hval med det å skape en særegen turistattraksjon.

Unik beliggenhet

Den verdenskjente britiske forskeren Jonathan Gordon fra St. Andrews universitetet i Storbritannia, regnes som far til forskningsfeltet om spermhval, uttrykte viktigheten av å forene turisme og vitenskap for å sikre hvalens fremtid.

Andøy og Andenes har en unik beliggenhet med svært gunstige forhold for å observere hvalbestander og mulighetene for et prosjekt som «The Whale» er enorme – både som turistattraksjon og som et senter for formidling av kunnskap og vitenskap, uttalte Gordon.

Involverer publikum

Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey med base på Andenes fortalte om prosjektet Norwegian Orca ID (www.norwegianorca-id.no), hvor alle kan delta med å samle data om hval for vitenskapelig bruk gjennom å fotografere og identifisere hval.

– Ved å involvere publikum blir de deltagere og ikke bare tilskuere, dermed øker og bevisstheten om hvalens økosystem og vern av hvalbestanden.

– I fjor gjennomførte vi en redningsaksjon for en gruppe spekkhoggere utenfor Brønnøysund, og alle ble reddet takket være hjelp fra lokalbefolkningen, sa Jourdain med innlevelse.

Negative effekter

Da det ble spurt om turismen kunne ha noen negativ effekt for hvalbestanden steg temperaturen noen grader på Hisnakul. Flere av forskerne som er tilknyttet institusjoner ute i verden som har likheter med «The Whale», rettet en advarende pekefinger ut fra egne erfaringer.

– Hva ville jeg ha gjort annerledes om jeg kunne starte på nytt? er kanskje det rette spørsmålet å starte med, sa Dr Lance Barrett, forskningsleder ved Vancouver akvarium i Canada.

– Det er viktig at dere tidlig begynner å tenke på en ramme for hvor mange som kan drive med hvalsafari, fordi for mange vil være en belastning for hvalen, men òg forringe opplevelsen av hvalen for turister.

– Når man først har satt i gang virksomheter er det vanskelig å begrense dette i ettertid, derfor er dette noe dere bør diskutere nå mens dere kan. Flere i salen lurte på når man så for seg at The Whale ble realisert.

– 2020, håper vi, men kan ikke garantere noe, sa en tydelig optimistisk Hanne Strager, biolog og en av prosjektlederne for The Whale.