– Det er veldig viktig å understreke at disse tallene bare omhandler «primærsøking», som vil si at det er førstevalget til alle elevene. Tallene er foreløpige og mange endringer vil komme, for alle skoler, sier Holm til VOL.

Holm trekker frem et eksempel for å illustrere den temporære situasjonen.

– Vi har 44 søkere til elektrofag og tar inn kun 30 elever. Det vil si at 14 elever bare på dette programområdet ikke vil komme inn på elektro, men på andre programområder. Her vil elevenes andre og tredjevalg være utslagsgivende, sier han.

Fornøyd med full klasse

Per nå er det 14 søkere til byggteknikk ved Hadsel vgs fra høsten av. På spørsmål om Holm er fornøyd med søknadsmengden og om de hadde forventet at tallene gjenspeilet at de ble eneste bygglinje i Vesterålen etter nedleggelsen på Sortland, svarer han:

–  Vi er fornøyde med at vi får en full klasse på vg1. Vi kunne selvsagt ønsket oss flere søkere slik at vi kunne starte opp to vg1-klasser, slik at vi har et godt grunnlag for søking til vg2 tilbud neste skoleår. Vi håper naturligvis at når inntaket kjøres fra Nordland fylkeskommune, så vil vi få flere søkere enn de 14. Hva fylket velger å gjøre med elever uten rett, vet vi ikke ennå, utdyper rektoren.

Få mediesøkere

Medier og produksjon har kun ni søkere til andreåret. Holm frykter likevel ikke at studieretningen står i fare for å bli lagt ned.

–  Vi har 10 søkere til medieproduksjon. Det er helt fint, og ja, det blir klasse. Da har vi også muligheter til å ta inn flere elever frem mot skolestart, sier han

Nedgang på studiespesialisering

Noe Holm derimot bekymrer seg over, som også uroer fylkesråden en smule, er den generelle nedgangen i tallet på søkere til studiespesialiserende fag.

–  Ja, det bekymrer meg en del. Det er viktig med god balanse mellom yrkesfag og studiespesialisering. Tradisjonelt sett har Nordland fylkeskommune en relativ høy andel yrkesfagelever sammenlignet med andre fylker. Litt spesielt for Vesterålen i år, er at ekstra mange elever har valgt yrkesfag. Dermed blir det færre elever på studiespesialisering, og for Hadsel vgs får vi neppe mer enn én førsteklasse på vg1, slår Inge Holm fast.

For tidlig å si

Noen av linjene ved Hadsel vgs, har foreløpig lave søknadstall, inkludert apotekerteknikk som har fire søkere og helsesekretær, som foreløpig har én søker. Ifølge Holm finnes det klare regler for inntak, og siden Hadsel vgs er en mellomstor skole, må de ha minst ti søkere til yrkesfagsklassene for å opprettholde tilbudet.

– Vi er fornøyd med søknadstallene til skolen og de fleste fag kommer bra ut, men så har vi noen der tallene er lave. Ett av dem er vg3 apotek og helse med fem søkere. Hva som skjer med disse linjene, er derimot ikke avgjort. Vi skal i dialog med utdanningsavdelinga i fylket for avgjøre hva vi gjør. Mulighetene er flere. Vi kan sette i gang tilbudet i Hadsel i kombinasjon med noe annet, eller så kan elevene det gjelder få tilbud en annen plass, som for eksempel i Bodø. Før vi har hatt dialog med fylket, er det for tidlig hvilke tilbud vi gir og ikke, forklarer Holm.

Når bunnen neste år

Holm presiserer at søkertall til videregående utdanning alltid henger sammen med størrelse på årskullene. Neste år ventes det en bunn når det gjelder søknader til første klasse.

– Tallet på 16-åringer i Vesterålen er rett og slett mindre enn vi har hatt tidligere, noe vi kommer til å merke neste år. Men fra og med fra og med 2020-21, snur det igjen, sier Holm.

En annen interessant trend i år er at stadig færre tiendeklassinger velger studiespesialiserende, mens stadig flere velger yrkesfag.

– Hvorfor det er slik, vet vi ikke. Vi har uansett bruk for alle fag. Det viktigste for meg er at ungdommene søker på de fagene de er motivert for, slår Inge Holm fast.