– De vitenskapelige forholdene har ikke vært gode nok de siste dagene. Det innebærer at det ikke har vært nordlysaktivitet på riktig sted, siden rakettene skal skytes inn i nordlyset, forteller sjef for rakett- og ballongavdelingen ved Andøya Space Center, Kjell Bøen.

Rakettene inngår i et stort samleprosjekt som heter Grand Challenge og er initiert av romfartsorganisasjonen NASA. Planen er at to raketter skal skytes opp innen 19.mars, som er førstkommende mandag.

Siste frist

Ifølge Bøen kan de involverte muligens vente til 23.mars dersom forholdene ikke blir bedre i løpet av de nærmeste dagene. Men det er også siste frist.

– Har vi ikke skutt innen den datoen, så blir det ikke noe av i denne omgang. Da pakker vi ned prosjektet og kjører i gang en ny runde først om ett år, opplyser Bøen, og legger til at en eventuell utsettelse ikke har noe å si for prosjektets fremtidige gjennomføring.

Håper på bedre forhold

Rundt 60 personer er involvert i NASA-prosjektet ved Space Centeret i disse dager. 30 av disse kommer fra NASA. Bøen forteller at stemningen er spent, men samtidig svært profesjonell, der alle er maksimalt skjerpet for å gjøre en best mulig jobb.

I ettermiddagen er det duket for en ny runde, i håp om at den første raketten kan skytes opp i løpet av kvelden.

– Vi prøver på nytt. Kanskje forholdene blir bedre i kveld, slår Kjell Bøen fast.

100 millioner

NASA-prosjektet har en kostnadsramme på rundt 100 millioner kroner og blir ledet av vitenskapelig forsker fra den verdensberømte romfartsorganisasjonen.

– Han følger nøye med på de vitenskapelige forholdene og tar avgjørelsen om når rakettene skal skytes opp, har Bøen tidligere fortalt til VOL.