Forsvaret har nå bekreftet at man ønsker å beholde Andøya flystasjon som beredskapsbase for Forsvaret. Det er opp til politikerne å avgjøre hvor mye penger man får til dette og hvor stor del av dagens flystasjon man får beholde.

– Stortingets bastante vedtak om å legge ned Andøya flystasjon blir bare underligere og underligere, og jeg kan vanskelig se hvordan man nå skal klare å regne dette hjem. At man nå vurdere Andøya som beredskapsbase viser at Stortingets vedtak ikke var særlig godt fundamentert, sier Norvoll.

– Hva tror du disse opplysningene betyr for Arbeiderpartiet?

– Det vil overraske meg om dette ikke får betydning for Ap. Det er ganske vesentlig at man nå skal fortsette å ha den infrastrukturen Stortinget har vedtatt å legge ned. For Ap var det to ting som var avgjørende. Det var økonomi og luftvern. Det økonomiske argumentet er nå borte, sier Norvoll.

Spørsmål fra Huitfeldt

Aps Anniken Huitfeldt har bedt forsvarsminister Frank Bekke-Jensen svare på hvorfor spørsmålet om støtte til allierte styrker ikke ble utredet i forbindelse med langtidsplanen.

– Hvorfor ble ikke konsekvensene for planverket for alliert mottak av de foreslåtte endringene i base- og støttestruktur utredet før langtidsplanen ble framlagt, og når og i hvilken form vil konklusjonene fra utredningen om oppdatering av planverket for alliert mottak bli lagt fram for Stortinget og offentligheten, spør Huitfeldt, som peker på at en slik utredning vil ha betydning for behandlingen av de to forslagene om Andøya flystasjon som Stortinget skal debattere 3. mai.

Bakke-Jensen har foreløpig ikke svart på dette spørsmålet.

Aps Eivind Vad Petersson sier at Ap nå ikke har noen kommentarer til opplysningene om beredskapsbase.

– Vi avventer nå svar på spørsmålet til forsvarsministeren om alliert mottak og den varslede framleggingen av konseptvalgutredningen og den eksterne kvalitetssikringen like over påske, skriver vad Petersson.