Bestemor pleide å lage røkt svinekam med de tradisjonelle tilbehøret – surkål, brunsaus, kanskje grønne erter, samt kokt potet.

Godt og mettende, men kanskje ikke så veldig spennende.

Det må man kunne si at ukas oppskrift er, spennende. For vi lager en langstekt svinekam krydret med hete krydder og tørr eplesider.

Den er litt amerikansk i smaken, men oppskriften er faktisk nordfransk – fra Alsace.

Heit rubbet røkt svinekam

  • 250 g røkt svinekam per person

  • 2 store løk

  • 2 store gulrøtter

  • 2–3 stilker selleri

  • 6–8 hvitløksfedd

  • 5 dl tørr sider

  • 1 ss svarte sennepsfrø

  • 1 ss brun farin

  • 1 ss sterk paprika

  • 1 ss cayennepepper

  • 1 ss kummin

Skrell og kutt grønnsakene og hvitløken. Legg disse i bunnen på en stekeform.

Risp fettkåpen på svinekammen i ruter og legg kjøttet på toppen av grønnsakene.

Bland sammen krydderne og sukret til en rub. Gni inn krydderblandingen rundt hele svinekammen.

Det er en sterk krydderblanding, så om du er var for hete smaker – vær litt forsiktig.

Hell eplesideren rundt kjøttet i formen og sett inn denne i en forvarmet ovn på 250 grader.

Skru ned varmen til 130 grader etter ti minutter og dekk kjøttet og grønnsakene med et smørpapir. Det er ikke så veldig nøye at det er helt tett, men prøv å dekk så godt som mulig.

Nå er det venting som gjelder. Svinekammen skal stå i ovnen i minst syv timer – gjerne et par timer til.

Det er med andre ord en perfekt rett å lage om du har turplaner en fin lørdag eller søndag og vil ha middagen ventende når du kommer hjem.

Når svinekjøttet er ferdig (det merker du på at det er lett å rive kjøttet i stykker – omtrent som pulled pork) så tar du det ut og pakker det inn i folie.

Hell over grønnsakene, kraft og sider i en kasserolle. Kjør med mikserstav slik at du får en grov saus/mos.

Smak av denne med salt og ev. pepper.

Server skiver av det svært møre svinekjøttet sammen med kokt mais, smørdampede brekkbønner, potetbåter og eventuelt annet godt tilbehør.

Du trenger ikke saus til retten, de passerte grønnsakene holder godt.

I glassene ville jeg servert tørr eplesider, en blond øl eller en lettere rødvin.

Vel bekomme!