Stortinget har vedtatt at Andøya flystasjon skal legges ned. Frigjøring av arealer og sivil bruk av bygg og anlegg ble trukket frem som en mulighet for å skape nye arbeidsplasser i Andøy.

– Nedleggelsen av flystasjonen kan gi muligheter både gjennom frigjøring av arealer for kommunen og gjennom muligheter for alternativ verdiskapende virksomhet i fasilitetene som fraflyttes av Forsvaret, heter det i stortingsproposisjonen «Kampkraft og bærekraft».

BEREDSKAPSBASE: – De operative flatene på Andøya spilller en viktig rolle i en krisesituasjon der vi er avhengige av å motta alliert støtte, sier generalmajor Rune Jaokbsen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Foto: Sturlason/Forsvaret

Dette blir det ingenting av.

Forsvaret ved sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen, bekrefter til VOL at Forsvaret vil beholde Andøya flystasjon som beredskapsbase.

J​akobsen besøkte nylig Andøya. I møter var han klar på at han ikke ser problemer med å drifte de maritime patruljeflyene fra Evenes.

– Viktig rolle

– Sjef FOH var like klar på at fra hans ståsted som operativ styrkesjef, så spiller de operative flatene på Andøya en viktig rolle i en krisesituasjon der vi er avhengige av å motta alliert støtte, skriver major Brynjar Stordal til VOL. Stordal er pressetalsmann ved FOH.

– Hvor mye av arealene, og hvilken infrastruktur som fortsatt skal være tilgjengelig etter at stasjonen legges ned er ikke bare et operativt spørsmål, men også et kostnadsspørsmål som blir kommunisert til Forsvarssjefen. Fellesoperativ styrkesjef vil nok alltid se et større behov for både styrker og infrastruktur enn det forsvarssjefen har penger til, derfor er dette harde prioriteringer som legges til forsvarssjefen, skriver Stordal.

– Når det gjelder eventuell gjenbruk av arealene på Andøya, så blir det til slutt opp til det politiske nivået å stå for avveiningene mellom militær bruk i en beredskapssituasjon, og eventuell frigivelse til næringsformål eller andre sivile formål, legger Stordal til.

2,7 milliarder kroner

Da regjeringen la frem sin langtidsmelding, beregnet man at det ville koste 3,5 milliarder kroner å bygge opp Evenes som base for jagerfly og maritime patruljefly. Dette beløpet er senere oppjustert til drøye fire milliarder kroner.

I tillegg beregnet man at det vil koste mye å beholde Andøya som beredskapsbase.

– Videreføring av Andøya som beredskapsbase i 20 år vil, inkludert reinvesteringer, koste om lag 2,7 mrd. kroner mer enn en nedleggelse kombinert med samling av ressursene på Evenes, heter det i proposisjonen.

Dersom ikke Andøya legges helt ned, kan med andre ord prislappen for Evenes nærme seg sju milliarder kroner totalt.

Avtale med ATC

Samtidig som Forsvaret har behov for Andøya flystasjon i fremtiden, er arealene også viktig for planene til Andøya Space Center. Forsvarsbygg (FB) har derfor fått i oppdrag å få på plass en avtale med Andøya Space Center (ASC) og Andøya Test Center (ATC).

– Forsvarsdepartementet (FD)ønsker å legge til rette for en samhandlingsavtale med ASC/ATC, slik at de kan få tilgang til flystasjonen for videre utvikling av egen virksomhet. FD gir med dette FB, i dialog med FST (forsvarsstaben), om å gå i dialog med ASC/ATC med sikte på å få på plass en samhandlingsavtale tidlig i 2018. Samhandlingsavtalen må avstemmes mot Forsvarets operative behov på kort og lang sikt.

Det ligger dermed an til en konflikt mellom de to formålene. I tillegg vet man at Forsvarets etterretningstjeneste fortsatt skal være på Andenes. Det legger i tillegg beslag på arealer.

Andøy-samfunnet kan i verste fall ende opp med en stor flybase der det ikke er noe aktivitet utenom øvingsvirksomhet.

– Må vurdere på nytt

Ordfører Jonni Solsvik er klar på at denne situasjonen gjør at regjering og storting må vurdere saken på nytt når Stortinget 3. mai skal behandlet forslagene om å se på beslutningsgrunnlaget for å legge Andøya.

– Stortinget kan etter min mening ikke konkludere med noe annet enn at man må se på nedleggelsen av Andøya flystasjon på nytt, sier Solsvik.