Liv Heidrun Heskestad (66) ble skvist ut av jobben i selskapet NDLA som hun selv var med på å starte. Tre år senere har hun nå fått erstatning fra selskapet.

Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA) lager åpne digitale læremidler for videregående skole. Eierne, alle fylkeskommuner utenom Oslo, betaler hvert år inn vel 400 kroner per elev.

Heskestad kom fra jobb i Rogaland fylkeskommune, og ble i 2007 blant NDLAs aller første ansatte. Hun var attpåtil med på å lansere selskapet, sammen med statsminister Jens Stoltenberg, skriver NRK Nordland.

Ifølge NRK skiltes hun og NDLA åtte år senere som uvenner, og Heskestad ble sendt inn i en ufrivillig tidlig pensjonisttilværelse.

Nå har selskapet valgt å betale ut en erstatning på 100.000 kroner for å unngå rettssak. Heskestad har fått en unnskyldning og oppreisningserstatning grunnet brudd på arbeidsmiljølovens gjengjeldelsesparagraf.

Brøt konkurranselovgivningen

Cerpus har vært en stor leverandør til NDLA gjennom ti år. I februar i fjor ble nettstedet ndla.no, der Alsvåg-bedriften Cerpus er største leverandør, kåret til verdens beste nettsted for åpne læremidler, av nettverket Open Education Consortium.

I november i fjor gikk daglig leder for Nasjonal digital læringsarena (NDLA), Øivind Høines, av med øyeblikkelig virkning etter at det ble kjent at det offentlige selskapet brøt konkurranselovgivningen.

Konsulentselskapet Cerpus hadde åttedoblet omsetningen nesten utelukkende grunnet kontrakter med NDLA, som på oppdrag fra 18 norske fylkeskommuner lager digitale læremidler for videregåendeelever.

Gjennom ti år har 155 millioner og hele 79 prosent av Cerpus' inntekter kommet fra NDLA, mens Cerpus' eiere og ledere selv har hatt  sentrale roller i det offentlige selskapet.

To forvaltningsrapporter fra Deloitte slo høsten 2017 fast at NDLA har brutt forvaltningsloven, lov om offentlige anskaffelser og arbeidsmiljøloven. De har gransket NDLA på oppdrag fra kontrollutvalget i Hordaland fylkeskommune, etter at flere medarbeidere varslet internt om bindingene til Cerpus.

– Angår ikke oss, dette er en personalsak

– Vi har fortløpende vurdert vår rolle

–  Dette har vi ingen kommentar til. Vi i Cerpus har ingen ting med hvem som blir tilkjent erstatninger i andre selskaper, og jeg kjenner bare saka fra media, sier administrerende direktør i Cerpus, Jim Jakobsen.

Cerups har fortsatt kontrakter med Nasjonal digital læringsarena.