Det vakte oppsikt da sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter i forrige bekreftet at Forsvaret vil beholde Andøya som beredskapsbase for mottak av allierte styrker til Norge.

– Hvor mye av arealene, og hvilken infrastruktur som fortsatt skal være tilgjengelig etter at stasjonen legges ned er ikke bare et operativt spørsmål, men også et kostnadsspørsmål som blir kommunisert til Forsvarssjefen. Fellesoperativ styrkesjef vil nok alltid se et større behov for både styrker og infrastruktur enn det forsvarssjefen har penger til, derfor er dette harde prioriteringer som legges til forsvarssjefen, skrev major Brynjar Stordal i en e-post til VOL.

Spørsmål

Forsvarsdepartementet vil imidlertid ikke si noe om sitt syn på saken. VOL har ikke fått svar på flere spørsmål som vi har bedt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svare på.

Det eneste vi har fått svar på, er at utredningen om saken vil komme i forbindelse med statsbudsjettet i oktober. Det fremkommer i Bakke-Jensens svar til Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt.

De spørsmålene VOL ikke har fått svar på, er blant annet:

Hvordan skal man finansiere drift av infrastruktur på Andøya i fremtiden når dette ikke er med den vedtatte langtidsplanen?

Hvordan skal man oppfylle forutsetningene om bruk av arealene for å skape ny næringsvirksomhet dersom Forsvaret fortsatt skal bruke de operative flatene og beholde annen infrastruktur på Andøya?

Hvordan forklarer statsråden at man nå utreder videre bruk av Andøya flystasjon litt over ett år etter at Stortinget gjorde vedtak om å legge ned basen?

Svaret

Her er det Salbuvik svarer på spørsmålene fra VOL.

– Forsvarets eventuelle etterbruk av fasiliteter på Andøya er en del av det helhetlige arbeidet om basekonsept og allierte forsterkninger som nå pågår, og som forsvarsministeren har orientert Stortinget om. Forsvarsdepartementet kan ikke ta stilling til dette før det helhetlige konseptet er oversendt fra Forsvarsstaben, skriver Salbuvik.

Hun skriver videre.

– I beredskapssammenheng vil Forsvaret trekke på samfunnets samlede ressurser innenfor rammen av totalforsvaret. Dette innebærer også planer for bruk av lufthavner som Forsvaret ikke bruker til daglig. Dette har vært en del av norsk forsvarsplanlegging i mange tiår. Disse planene oppdateres jevnlig, og i langtidsproposisjonen for Forsvaret varslet regjeringen en fornyet gjennomgang av planene, skriver Salbuvik.

Når det gjelder frigivelse av arealene som i dag brukes av Andøya flystasjon, gjentar Salbuvik et svar som VOL har fått tidligere.

– Forsvarsbygg har på oppdrag fra Forsvarsdepartementet satt ned en prosjektgruppe, sammen med reguleringsmyndigheten, som ser på etterbruk av arealene på Andøya. Prosjektgruppen består av representanter fra Andøy kommune, Nordland fylkeskommune, Andøya Space Center/Andøya Test Center og Forsvarsbygg. Dette er et arbeid som er i gang, skriver Salbuvik.