Irsk dans er for mange noe man forbinder med Riverdance fra finalen i Eurovison Song Contest i 1994. Men irsk dans har tilhengere over hele verden. I Tyskland er både irsk dans og irsk musikk populært.

Den unge andværingen bor for tiden i Tyskland, og går på skole i Nederland. Der var det to canadiske jenter som fikk henne med på irsk danseskole.

– Det er mest elever fra Nederland, Tyskland, Canada og USA på skolen. To canadiske venninner spurte om vi hadde lyst til å prøve, og så ble vi med, sier Kristine. Med vi mener hun Aurora, som er like gammel og kommer fra Bardufoss.

– Krevende

– Jeg likte det godt. Det er annerledes, og krevende å lære. Etter hvert som jeg ble flinkere og begynte å konkurrere, ble det artigere og artigere. Når vi konkurrerer, er vi delt inn etter alder og nivå. Jeg er på nivå tre i flere danser og på nivå to i noen. Nivå fire er det høyeste nivået. Etter hvert som du når høyere nivå, blir konkurransen tøffere og dommerne blir strengere, sier hun.

IRSK DANS Kristine Nilsen Stave (til vesntre) skal snart delta i VM i irsk dans. Dette bildet er fra German open i november i fjor. Foto: Innsendt

Danseskolen hun går på holder til i Maastricht i Nederland, og det er også der årets WIDA World Championships 2018 går av stabelen. WIDA står for World Irish Dance Association.

– Maastricht ligger cirka 45 minutter unna der vi bor, men vi trener normalt et annet sted litt nærmere. Treneren vår skotsk og har danseklasser forskjellige steder i området. Det er danseskolen vår – Scoil Rince Celtus – som skal arrangere mesterskapet, sier Kristine.

Mange land

Kristine skal delta i tre konkurranser i VM – både two hand, four hand og eight hand. Det vil si to, fire eller åtte som danser sammen. I forbindelse med VM skal hun også danse alene, selv om det ikke er en del av mesterskapet.

– I two hand danser jeg sammen med en av de canadiske venninnene mine, sier hun.

VM går over fire dager. Der møter Kristine dansere fra mange land, både Russland, Australia, USA og Hong Kong er med. Og selvfølgelig Irland.

– Jeg har ikke vært i Irland for å danse, men det har seg veldig lyst til, sier hun.

VM: – Det er annerledes, artig og krevende å lære, sier Kristine Nilsen Stave. Andværingen skal nå delta i VM i irsk dans. Foto: Innsendt

– Liker du irsk musikk?

– Det er ikke akkurat noe jeg hører på på fritiden. Det blir mest når jeg danser, sier hun.

Andreplass

I november i fjor var Kristine med i German Open i Tyskland. Også der var det med dansere fra flere land. Kristine og dansepartneren ble nummer to i two hand. Nå skal hun delta i VM fra 5. til 8. april. Hva som skjer med dansekarriere videre er hun litt mer usikker på.

– Mange av dem jeg danser sammen med nå, flytter til sommeren, blant annet hun jeg danser sammen med i two hand. Jeg skal bo i Tyskland til sommeren 2019, og det er ikke så mange norske danseskoler som har irsk dans, sier hun.