VOI-leder Stig Johansen opplyser at kriteriet om 5000 innbyggere også gjaldt i fjor høst, men at IMDI (Intergrerings- og mangfoldsdirektoratet) likevel valgte å bosette 15 flyktninger i Andøy for 2018.

– De har sett på den gode jobben som vi gjør for å få bosatte kvalifisert for arbeidslivet, sier Johansen. Han viser til at VOI har en velfungerende tjeneste som er bygd opp kraftig i løpet av få år for å tilpasse mengden med bosatte som kom til kommunen. Tidligere var det kun en flyktningkonsulent og fire-fem stykker på voksenopplæringa.

Topp på 17–18 stillinger

– I 2017 hadde vi en topp i antall ansatte på 17–18 stillinger. Ved årsskiftet hadde vi en nedtrekk på 1.25 årsverk som følge av at det bosettes færre. Kommunestyret har vedtatt at det skal kuttes ytterligere tre stykker før siste halvår. 15 bosettinger er langt under det som tjenesten vår er dimensjonert for, sier Johansen. Per i dag er det 16 ansatte. Det er 11 lærere på voksenopplæringa, samt en flyktningkonsulent. De resterende fire årsverk er fordelt på programrådgivere og en miljøarbeider.

VELFUNGERENDE VOI har fått ord på seg for å være velfungerende. På bildet åpner Hafsna Hasan og Sozdar Saadoun kaka som symboliserer navnebyttet i februar. Foto: Jørn Aune

– Nedtrekket vil komme fra begge avdelinger. Vi må gjøre en analyse av behov. Vi er langt fra konkludert, sier Johansen. Per i dag er det 50 bosatte i introduksjonsprogrammet som varer i to år. I tillegg er det 70 elever på grunnskolen for voksne. Johansen sier at VOI er i den heldige situasjonen at de har veldig godt kvalifiserte folk.

– Alle på voksenopplæringa har lærerutdanning, også har vi sosionomer på integreringsavdelingen. Andre steder klarere de eksempelvis ikke å skaffe kvalifiserte lærere, og må bruke pensjonister på timebasis, sier Johansen.

Ingen vet noe om 2019

Ingen vet noe om 2019 ennå.

– Dersom vi ikke får flyktninger blir vi adskillig færre ansatte, men det er langt fram. Kommunen får tilskudd for de bosatte i fem år. Det er ikke slik at dersom vi ikke får bosatte i 2019, så er det bare å stenge døra her hos oss. Etter at de bosatte er ferdig med introduksjonsprogrammet er det meningen at vi skal følge dem opp i tre år til, så vi har uansett arbeid å gjøre i mange år fremover, sier han.

Videreutvikler tjenesten

VOI er nå i ferd med å utarbeide en plan for bosetting- og integrering i Andøy som skal fram for politisk behandling. Vi jobber med å videreutvikle tjenesten, og har ulike prosjekt for å kvalifisere de bosatte for fagbrev. Vi ser at de som ikke har fagbrev, sliter med å få jobb. Samtidig er det vanskelig for mange å følge den ordinære norske skolen. Da kan et praksiskandidatløp være veien å gå. Vi driver også med jobbkurs innenfor salg og service. Her har vi fått tilskudd fra IMDI, sier Johansen. Han mener at det faktum at Andøy har fått dette i konkurranse med mange søkere, er nok en indikasjon på at IMDI ønsker å satse på bosetting i Andøy i framtida.