– Up kommer til å være synlig på veiene i løpet av påsken. Vi har selvsagt ikke ressurser til å dekke alle områder like godt og vil primært prioritere innfart og utfart. Mine folk trenger også påskeferie, sier Marthinsen til VOL.

Bruker sivile biler

Færre ressurser og mindre kapasitet betyr likevel ikke at UP dropper å kontrollere veier og avstikkere i periferien og i grisgrendte strøk.

– I hovedsak blir vi ved hovedfartsårene. Og så blir det noen avstikkere til veier der det er mindre trafikk. Selv om vi ikke har kapasitetet til å være mange steder i distriktene, betyr ikke at folk kan ta seg til rette i utkantstrøk. Vi har allerede tatt flere i fartskontroller på såkalte avstikkere denne påsken, og vi kommer til å gjøre det igjen. Vi bruker også sivile biler i forbindelse med kontroller. Vi kan være til stede der man minst venter det, sier Marthinsen.

Kjører for fort

UP-sjefen har vært på ferie de siste dagene og har ikke fullstendig oversikt over trafikkforseelsene de siste dagene, men han har fulgt såpass med at han slett ikke er imponert.

– Frem til palmehelgen var trafikkbilde som det bruker å være, og slik har det vært de siste dagene. Jeg har fulgt med på Twitter og registrerer at enkelte har det for travelt. De kjører med for høy hastighet, i tillegg til at enkelte foretar seg en del dristige forbikjøringer. Det er mye trafikk nå, noe som kan redusere antallet forbikjøringer siden det da blir vanskeligere å kjøre forbi, sier han.

Ruskjøring

Ifølge Marthinsen har det også vært tilfeller med rus og uaktsom kjøring til nå i løpet av påskens varighet.

– Folk er generelt flinke til å ta hensyn i trafikken og kjører med respekt. Samtidig har det vært en del førerkortbeslag så langt i påska, også på grunn av rus, sier han.

– Hold fartsgrensene

Når vi spør UP-sjefen om han har noen konkrete råd til dem som skal ut i påsketrafikken i nærmeste fremtid, oppfordrer han alle til å være mest mulig skjerpet.

– Det er mye å tenke på når man setter seg bak rattet, inkludert vær og føreforhold. Været er skiftende om dagen der det for eksempel kan være tørr asfalt ett sted, før det plutselig er vått rundt neste sving. Jeg oppfordrer alle bilister til å følge fartsbestemmelsen. Kjør aldri i ruspåvirket tilstand. Å være oppmerksom er også viktig. Ikke svar på meldinger og holdt på med sosiale medier når du kjører. Dersom du bare tar blikket vekk fra veien ett par sekunder, kan det få skjebnesvangre følger. Er du rusfri og er fullt konsentrert om kjøringa, går det bra for det fleste, slår Geir Marthinsen fast.