– I de aller fleste tilfeller vil ikke feil bruk av skilt utgjøre noe fare, men mangelfull skiltning kan medføre farlige situasjoner, forklarer Magne Mørk som er trafikkskole lærer ved A1 på Stokmarknes.

En av stedene hvor en farlig situasjon kan oppstå er på Sortland.

Hvis man kjører oppover Markveien fra Havna Service får man en enveiskjørt gate på høyre side (Øvre Selnes vei). Denne er merket enveiskjørt fra Markveien og nordover. I andre enden av gaten skulle det vært satt opp ett innkjøring forbudt skilt, noe det ikke er.

– Hvis høyreregelen gjelder har man også vikeplikt for biler som kommer i motsatt kjøreretning av en enveiskjørt gate, men man forventer det kanskje ikke. I dette tilfellet kan man helt lovlig kjøre i motsatt retning, noe som gjør det mye mer sannsynlig for en farlig situasjon, sier Mørk.

Kollektivfeltet

Markveien har også fått et nytt skilt her i Vesterålen, nemlig kollektivfelt for buss. Her var nok hensikten å sette opp et bussholdeplasskilt.

– Hvis det blir kollisjon i forbindelse med buss som skal ut fra «holdeplassen» kan skyldspørsmålet diskuteres. Det skal vikes for buss som med tegn viser at den skal forlate en bussholdeplass i 60km/t eller lavere. Det skal riktignok ikke vikes for buss som ønsker å bytte felt fra kollektivfelt.

– Opplyser du dine elever om disse feilene?

– I begge tilfeller nevnt over må jeg informere elevene om mangelfull skiltning for at de skal finne rett kjøremåte. Det er også viktig at vi sammen blir enige om hvorfor dette kan være farlig, sier Mørk.

– Er det vanlig med slike feil i hele Norge?

– Jeg har ikke vært over hele landet og sjekket, men etter ett år som trafikklærer i Tromsø er oppfattelsen min at mangelfull skiltning og oppmerking er gjennomgående, forklarer Mørk.

I spørsmålet om hvem som har ansvaret for at skiltingen skal være rett sier Mørk at Statens Vegvesen har ansvaret for at det skal være korrekt og god skiltning på riksveier og fylkesveier, mens de kommunale veiene har kommunen selv ansvar for.

Kollektivfelt i Markveien på Sortland. Foto: Herman Henriksen

Hindermarkeringen

På Stokmarknes, nærmere bestemt Hauanveien er det plassert en fartsdump. På siden av fartsdumpen er det satt opp et hindermarkeringsskilt. I følge reglene kan man passere dette skiltet på den siden skråstripene peker ned mot. I dette tilfellet peker strekene ned mot høyre side som da betyr at man kan kjøre ut i grøfta og inn i en husvegg.

Hauanveien på Stokmarknes. Foto: Herman Henriksen

Politiadvokat Kay Rønning Nyvold sier at her har det nok skjedd en feil.

– Her ser det ut som om Hadsel kommune har brukt feilt markeringsskilt(underskiltet) eller plassert skiltet feil. Det er jo ikke mulig å passere på høyre siden av fartsdumpen med mindre man går eller sykler.

Må bruke sunn fornuft

Rønning Nyvold forteller videre at i en slik situasjon må nok sunn fornuft brukes.

– Markeringsskiltet varsler om hindringen (fartsdump red. anm) og angir at denne kan passeres på høyre side. Det er ikke et skilt som påbyr slik passering. Det er med andre ord ikke slik at man MÅ/SKAL kjøre til høyre for hindringen. Så om man skulle velge å kjøre på høyre siden av fartsdumpen og havner inn i hage/hus som ligger der så blir en nok selv ansvarlig for eventuell skade som oppstår, sier Rønning Nyvold.

Stig Rasmussen i Sortland kommune sier at i skiltplanen for Markveien, i forbindelse med utbedring, skulle det skiltes Holdeplass buss, som også Statens vegvesen/politiet gjorde skiltvedtak på.

– Det kan se ut som det er satt opp feil skilt (Kollektivfelt buss). Ved feil skilting blir dette byttet ut med riktig skilt i henhold til skiltvedtaket. Nye skilt i Markveien ble satt opp av entreprenøren og er overtatt av Sortland kommune, sier Rasmussen.

Alle skiltplaner blir gjennomgått og kvalitetssikret av Sortland kommune før de sendes til Statens vegvesen/politiet for vedtak eller at vedtak fattes av Sortland kommune.

Rettes opp

Rasmussen forteller at dette er en feil de ikke har hørt om tidligere og den kommer til å bli rettet opp, men det er ikke gratis.

– Innkjøp av for eksempel skilt Holdeplass buss komplett med skilt (2-sidig), stolpe og fundament ligger på ca kr 2000,- eks. mva. I tillegg kommer arbeidet med graving og oppsett.