Fristen for å komme med innspill til kommunens nye omsorgsplan, som tar for seg tidsrommet 2017-26, går ut i dag, tirsdag.

Blant dem som har benyttet muligheten til å levere sine tanker rundt fremtidens omsorg i Hadsel er Molu.

Først litt skryt

Lokalutvalget arrangerte som mange sikkert husker folkemøte om temaet for noen uker siden. Der inviterte de politikere og andre interessegrupper til å legge fram sine meninger om forslaget til omsorgsplan som ble sendt på høring av formannskapet i februar. Nå har Molu altså gjort opp sin egen mening om hva som bør, og ikke bør gjøres fremover.

– Det fremkommer mange positive elementer i planen og som lokalutvalget støtter. Herunder kan nevnes tiltakene for å legge til rette for at personer med omsorgsbehov skal kunne bo lengst mulig i eget hjem, kompetansehevende tiltak, økning i antall dagaktivitetsplasser og at ny spesialinstitusjon for demente med fremskredet sykdom lokaliseres til Ekren, heter det innledningsvis i høringsuttalelsen.

– Ikke i tråd med virkeligheten

Men Molu mener videre at en del viktige konklusjoner i planen ikke er basert på det faktiske behovet i kommunen.

– Det foreslås tatt ut betydelige ressurser fra omsorgstjenesten fram til 2021, herunder nedleggelse av Hadsel sykehjem, uten at dette er godt faglig begrunnet. Videre er ikke konsekvensene av denne nedbyggingen vurdert, verken hva angår de som i dag bor på Hadsel sykehjem eller de som arbeider der, mener Molu.

De mener dessuten at planen for utfasing av sykehjemsplasser på Ekren ikke er gjennomførbar-

– Verken når det gjelder å avvikle Hadsel sykehjem i 2018 eller å overflytte pasientgruppen som er ved institusjonen til egne leieboliger, såkalte HDO, skriver lokalutvalget, som bruker relativt krasse vendinger i sin beskrivelse av denne delen av planforslaget.

Fem råd til politikerne

Helt konkret foreslår Molu fem punkter de håper politikerne, som etter planen skal gjøre et endelig vedtak 26. april, vil ta hensyn til:

1. En grundig faglig vurdering av behovet innenfor omsorgssektoren, basert på den reelle situasjonen i kommunen.

2. Det anbefales på det sterkeste at Hadsel sykehjem videreføres som sykehjem med 25 plasser som i dag.

3. Forslaget om å hente ut ressurser fra omsorgssektoren, slik det fremgår i omsorgsplanen og vedtatt styringsdokument, reverseres og det tilføres «friske» budsjettmidler for å finansiere tiltak i planen.

4. Det gjøres en grundig faglig vurdering av hvilken pasientgruppe som vil kunne gis et trygt og

godt tilbud i omsorgsboliger og heldøgnsbemannede omsorgsboliger.

5. Pårørendes situasjon generelt og ikke minst tilknyttet omsorgsboliger, vurderes og beskrives grundig.