Mandag møtte Andøyordfører Jonni Solsvik forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i Oslo. Med til møtet hadde Solsvik Odd Roger Enoksen, som er direktør ved Andøya Space Center og to representanter fra Widerøe Technical Services AS.

Enoksen er i tillegg styreleder i omstillingsorganisasjonen Samskap.

Temaet for møtet var avklaring rundt infrastrukturen som i dag finnes ved Andøya flystasjon.

– Det er flere konkrete prosesser i gang når det gjelder utvikling i Andøy. Vi må få klarhet i om disse prosjektene er realiserbare. Et og et halvt år etter Stortingets vedtak, er vi fortsatt i den situasjonen at vi mangler avklaring, sier Solsvik.

Beredskapsbase

Da Stortinget gjorde sitt vedtak, var det et sentralt punkt at arealene som Forsvaret i dag bruker på Andøya skal frigjøres og åpne for ny næringsvirksomhet etter at flystasjonen er lagt ned.

Men for litt siden bekreftet generalløytnant Rune Jakobsen (sjef FOH) at Forsvaret vil beholde Andøya som beredskapsbase for Forsvaret.

– Sjef FOH var like klar på at fra hans ståsted som operativ styrkesjef, så spiller de operative flatene på Andøya en viktig rolle i en krisesituasjon der vi er avhengige av å motta alliert støtte, skriver major Brynjar Stordal til VOL. Stordal er pressetalsmann ved FOH.

Dersom Forsvaret skal benytte de operative flatene på Andøya i en krisesituasjon, må flatene holdes inntakt. Det er ingen garanti for at det vil skje dersom områdene overlates til sivile formål. Forsvarets ønsker kan dermed komme i konflikt med behovet for nye arbeidsplasser i Andøy.

– Stort potensial

– Alt tyder på at man nå er i en prosess for å se på Forsvarets behov i fremtiden. Dette må vurderes opp mot sameksistens med annet næringsliv, sier Solsvik.

Flere VOL har snakket med frykter at Andøy-samfunnet skal bli sittende igjen uten arbeidsplasser og en stor, tom flystasjon som kun brukes ved øvelser. Den frykten deler Solsvik.

– Det er et svært potensial i disse prosjektene, både når det gjelder Andøya Space Center og Andøya Test Center og andre. Vi må ikke komme i den situasjonen at dette ikke kan gjennomføres på grunn av manglende avklaring fra regjeringens side, sier Solsvik.

Han sier videre at den nylig fremlagte rapporten om Forsvarets etablering på Evenes ikke var tema for møtet.

Flyvedlikehold

Widerøe Technical Services AS var altså med på møtet Solsvik hadde med statsråden mandag.

– Vi er inne i en forstudie for å se på en mulig etablering på Andøya. Flyvedlikehold er en del av dette, sier Lindegaard Carlsen.

– Ut over det viser vi til uttalelsene fra ordfører Solsvik, legger hun til.

Dersom Andøya flystasjon blir lagt ned og infrastrukturen frigitt, vil det blant annet stå igjen to store flyhangarer (Hangar G og Hangar H) på det som da vil være en sivil flyplass.

I tillegg kan det være personell som i dag arbeider for Forsvaret på Andøya som kan være aktuell for andre arbeidsgivere med tanke på flyrelatert virksomhet.